ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Икономист попари всички, които очакваха цените да паднат
Автор: ИА Фокус 14:06 / 03.08.2023Коментари (1)4131
©
Месечната дефлация показва, че всъщност в следващите месеци най-вероятно ще реализираме намаляване на този годишен инфлационен индекс. Цените не спадат, но тенденцията е това да се случва през следващите месеци. Това каза икономистът Стоян Панчев в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.

Цените през юни месец са намалели спрямо май с почти половин процент, но в сравнение с юни миналата година те са се увеличили с почти 9%, отбеляза той. "Т.е. имаме краткосрочна дефлация, но по-дългосрочно – доста висока инфлация, четири пъти над нормата. За да говорим за дефлация, най-вероятно цялата икономика трябва да е в рецесия.

Намаляването на инфлацията не означава спад на цените. Такъв може да се наблюдава в някои продуктови категории, но като цяло цените в добрия случай просто ще спрат да растат толкова рязко, колкото през последните две години. Спад в цените почти няма да има“, обясни икономистът.

Спад се наблюдава при цените на енергията. Спад има и при някои зеленчуци, но това са сезонни изменения или специфика в конкретния пазар, обясни Стоян Панчев.

"Това, което трябва да следим, са промените в паричното предлагане и дългосрочното движение на инфлацията. Това е, което хората усещаме. Когато се реализира инфлация, обикновено цените остават на тези нива, на които ги е докарала тази по-висока инфлация. И всъщност проблемът е за хората, които не са успели да индексират доходите си“, отбеляза той.

По думите му начинът да се борим с последствията от инфлацията е увеличаване на заплатите и пенсиите. "При доходите, които държавата може да индексира – пенсии, минимална работна заплата, там виждаме среден успех“, отбеляза Стоян Панчев.

Според него заложеният 3-процентен дефицит в бюджета е възможно да бъде постигнат. Въпросът е дали ще бъдат реализирани заложените приходи в бюджета, коментира икономистът. "Другият голям въпрос е дали Европейският съюз и големите ни търговски партньори, като Германия например, няма да влязат в рецесия до края на годината, което ще намали търговията ни с тези партньори и съответно ще намали в крайна сметка и данъчните приходи от компаниите, които работят с тях, правейки това изпълнение на бюджета по-трудно“, допълни Панчев.

Ефектът от войната в Украйна според него вече е изконсумиран, стига да няма ескалация на конфликта в някаква посока. За България негативният ефект е бил около 2% допълнителна инфлация. Прекратяването на Зърнената сделка от страна на Русия се очаква да повиши цената на зърнените култури, отбеляза Стоян Панчев. "Има негативен ефект и върху туризма в България, защото създава усещането поне у част от туристите в чужбина, че Черноморският регион не е достатъчно сигурен, и вероятно ще навреди в някаква степен особено на туризма в Североизточна България“, добави той.

Икономистът посочи също, че на този етап лихвите в България все още остават едни от най-ниските в Европа, но има тенденция към увеличаване. Към момента лихвеният процент е около 3,3. Що се отнася до БВП – засега той се движи в интервала на прогнозите, обясни Стоян Панчев.

"Това е относително нисък ръст, особено за бедна икономика като България. Но положителното, което трябва да кажем, е, че в крайна сметка това не е стагнация и не е рецесия“, допълни той.


Още по темата: общо новини по темата: 443
17.10.2024 »
15.10.2024 »
14.10.2024 »
13.10.2024 »
05.10.2024 »
05.10.2024 »
предишна страница [ 1/74 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
До кога Тиквеницзи ще управляват България?
на 03.08.2023 г.
0
 
 
"начинът да се борим с последствията от инфлацията е увеличаване на заплатите и пенсиите. "При доходите, които държавата може да индексира – пенсии, минимална работна заплата, там виждаме среден успех“," Това са пълни глупости! Цените скачат още от момента когато се съобщи за увеличение на доходите! Нека тоя да си вземе теориите и да си ги навре някъде на тъмно и топло!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Локо в Първа лига, сезон 2024/2025
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да (2650) 59%
Не (1444) 32%
Не мога да преценя (405) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: