За нашия сектор е изключително важно да имаме представа горе-долу какво подпомагане бихме могли да очакваме от новия програмен период, просто защото ставките, които са заложени в сегашния му вариант за биологичното земеделие, са по-ниски. Ние трябва да знаем в кои екосхеми също бихме могли да участваме, в каква комбинация може да се участва, не за друго, а защото самата специфика на културите предопределя и предполага по-малкото използване на препарати за растителна защита. Имаме доста добри ниши, в които бихме могли да подпомогнем изначално политиката на България за намаляване на употребата на пестициди и за влизане в регулацията на Зелената сделка.
Комасацията и окрупняването е изключително важно за култури като орехи, лешници и бадеми, защото е прекалено рисково, ако създаваш насаждение от черупкови плодове на чужда земя. В даден момент, когато то точно стъпи в плододаване, собствениците могат да решат, че си искат земята. Трябва да има сигурност в собствеността на земята. Прехвърлят се предложения за налагане на данък за земеделската земя, която е неизползваеми. По този начин, ако се вземе такова решение предвид, се разчита на това, че би могло по-лесно да се окрупняват масивите. А това ще е особено благоприятно за създаване на трайни насаждения, особено в черупкови заради дългия срок в стъпване в плододаване.
Трябва да се обмисли нова подкрепа за обновяване на сортовия състав на съществуващите градини. Към момента имаме огромен проблем с несъвместими сортове в насажденията, със сортове, които са и неясни. Много от земеделците, които имат този проблем, го разбират чак на шестата-седмата година. Това е изключителен проблем предвид, че земеделците са инвестирали много пари, години са влагали и излизат с една абсолютна загуба. Така че би било добре да се помисли в посока обновяване на сортовия състав на насажденията, конкретно програма за обновяване на сектор черупкови в рамките на текущия слой за подпомагане.
За мен и за много хора от асоциацията кооперирането се извършва основно на два принципа. Първият е от икономически стимули, просто защото в голяма степен от международните клиенти, които изкупуват тази продукция, имат нужда не само от качество, но и от достатъчно количество. А ядката е скъпа стока и за да се окрупнят едни количества, те трябва да дойдат от няколко звена - дали преработвалите, дали производители.
Другият вариант за коопериране, който предполагам, че ще се тества тепърва точно заради по-добрите условия за коопериране в новата ОСП, е създаването на кооперативи на база на финансово стимулиране през допълнително подпомагане.
Бъдещето на сектора принципно е доста светло, но имаме много работа да свършим, за да започнем да изкарваме пари от него. Единици към момента успяват да правят пари, просто защото с достатъчно големи площи съумяват да изкарат достатъчно добро качество и количество от тази реколта. Без коопериране това трудно може да стане и най-добрият начин, по който да стане това коопериране за мен и за много други колеги, е на икономически принцип на база на утвърдено договорирана цена за изкупуване на даден конкретен сорт или смесица от сортове.
Определено трябва да се подходи доста отговорно към това, което прави, защото това е една немалка инвестиция, която отнема и доста време, за да се изплати. Оттам насетне е нужна сигурност на пазара. Това е първото нещо, което трябва да направи - да е сигурен, че това, което произведе има на кого да го продаде и знае горе-долу колко ще произведе.
Оттам насетне е изключително важно той да подбере правилния посадъчен материал и да направи това насаждение по препоръки на специалисти. Не просто да седне самостоятелно да е си го направи сам. Така че създаването на едно ново трайно насаждение с орехи, лешници или бадеми изисква много търпение, много любов, внимание. Принципът въобще не е бучиш клечка, пиеш вино. Има много работа, дълги години и човек трябва да се въоръжи с търпение и смиреност към това, което го очаква, а и да се вслушва в съветите на специалистите.
Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.
Следете темата и на cap4us.agri.bg