ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Има една област в Албания, чието население нарича себе си "българи"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:18 / 22.03.2024Коментари (0)3563
Между планините Шар, Кораб и Коритник е заключена историко-географската област Го̀ра, чието население нарича себе си "торбеши“, "българи“, "нашенци“… Днес североизточната държавна граница на Албания разделя Гора на две части – на изток, в т.нар. Призренска Гора в Косово попадат 19 села, а на запад, към Кукъска Гора в Албания се отнасят други 9 села, разположени на югоизток от общинския център - град Кукъс, разказва Българското национално радио.

Жителите на горанските села са мюсюлмани. Според различни източници, тяхната ислямизация е осъществена между ХVІ – ХІХ в., като до началото на ХІХ в. те тайно изпълнявали православни обреди, с надеждата за възвръщане към християнството (А. Селишчев, 1929, "Полог и его болгарское население. Славянское население в Албании“).

Днес хората в Гора пазят архаичния български език и както казват самите те, в домовете си говорим на "нашенски“, а в училище учим албански.

Българите в Албания, признати за национално малцинство през 2017 г., живеят както в по-големите градове на страната, така и в по-малки населени места, някои от които разположени в труднодостъпни планински райони. Такъв е случаят със селата в Го̀ра, недалеч от общинския център - град Кукъс, Северна Албания. Това са Борие, Орешек, Църналево, Оргоста, Кошарище, Запод, Пакища, Очикле, а най-голямото от тях е Шищевец – с около 1500 души население. 

Едно от селата в тази област е Църналево. Някои го наричат Църнолево, а на албански е Cërnalevë. 

Кметът Хюсенай Махир разказва пред БНР, че джамията е ремонтирана преди около година, а сега е ред на училището и на пътя до селото, за което търсят помощ и от Албания, и от България. В Църналево живеят 255 души в 50 къщи. До града има транспорт веднъж на ден. Сутрин, в 7:00 часа, тръгва т.нар. комби (местната маршрутка), а следобед около 15:00 часа се връща. Изпуснеш ли я, замръкваш долу – казва кметът.

За да качат строителни материали в селото, хората в Църналево използват основно коне. Затова и трудно се правят ремонти, а от ремонт се нуждае училището. Учениците наброяват 150. Счупени прозорци и врати, остаряло оборудване, липса на изолация и студени помещения. Това видяхме в края на октомври м.г., когато посетихме мястото. Също тогава екип на българското посолство и на българското дружество "Българите в Албания“ направи опис на най-належащите проблеми. 

Учителите в местното училище са предимно млади хора. Трима от тях очакват да започнат магистратура в България, като целта им е след това да пренесат наученото при семействата си в Гора. Впечатли ни тяхното чувство за дълг пред общността.

Алекс Лукови е на 28 години, роден е в Църналево и е напускал селото само веднъж - когато е бил студент в Тирана. Алекс има брат и четири сестри, но всички те живеят далеч от родното си място. Единствено той е останал тук, с майка си. "Животът тук е не е лесен“ – споделя ни той:

"Но в селата е така. Има и тежко, има и хубаво. Природата е чудесна и ти пълни душата. Лошото е, че няма болнично заведение. Докато извикаш помощ, докато дойде, човекът може и да свърши“.

Младият Алекс в момента е учител по математика и рисуване в началното училище "Ремзи Джаферай“. Преподава на деца от 6 до 9 клас: 

"Повечето ученици са от селото, но има и такива от по-отдалечени места. Идват на училище пеша. Помежду си и вкъщи децата говорят на български, а в училище учат албански. Хората тук се занимават с производство на боб, картофи и такива неща. Отглеждат и животни, но много по-малко от преди“.

Мириян Даути е от по-младите учители в училището на село Църналево, където по-голямата част от населението е с български произход. Пред екипа на Радио България Мириян сподели, че вече е бил в страната ни, но в плановете му влиза ново посещение – за магистратура по български език. Така, смята той, ще бъде по-полезен на съгражданите си в Църналево, които държат на българските си корени.

"Бил съм за две седмици в Благоевград през 2020 г. Учих български език и се запознах с българската култура. Сега преподавам на деца от първи и трети клас - математика, албански език, човек и природа" - сподели той пред Костандина Бело от албанската редакция на Радио България.

Един от завърналите се в Църналево е Селадин Джаферай. В продължение на 8 години е бил директор на училището в селото, после заминава за Тирана, а сега се е завърнал в Го̀ра като учител на децата от 1 до 4 клас. Селадин е човек, който се интересува от езика на своята прародина. И казва, че би било добре да се изучава и в училище, за да може и младите хора от български произход в Албания да говорят на съвременен български език, не само на запазения в Гора диалект. 

"Ние разбираме всичко. Сега в езика навлязоха много думи от Запада, а е добре да пазим нашия си славянски език. Повече от 300 милиона са славяните в Европа. Да загине ли езикът ни? Не бива!“ - казва Селадин.

Директор на училището в Църналево от октомври 2022 г. е Лябдрим Енишай. На въпроса ни защо е останал в селото, отговаря:

"Много хора го напуснаха. Но на мен не ми се струва хубаво да избягам. Тук е родния ми дом. Ако го направя, кой ще остане?!“. Ако ни помогне държавата – и албанската, и българската, ще започнат да се връщат и напусналите. И животът ще стане по-хубав. 

Помощта, за която призова директорът на училището в Църналево, вече започна да идва. През декември м.г. бяха подменени дограмите и вратите, има и нови отоплителни уреди, благодарение на усилията на посолството ни и българското дружество "Българите в Албания“.  

Всъщност, не за първи път България помага за развитието на Община Кукъс, към която принадлежат селата в Гора, реализирайки различни проекти. Такъв е този за реконструкцията на детска градина в град Кукъс. С български средства е изграден компютърен кабинет в едно от училищата, предстои подобен проект да се реализира и в друго образователно средище в района.

От есента на 2023 г. Община Кукъс, към която принадлежат и селата на българите в Гора, има нов кмет - Алберт Халилай. Посланикът на България в Тирана Ивайло Киров се срещна с него и получи уверения, че общината ще работи за подобряване на условията на живот на гораните в тясно сътрудничество с българската държава. Кметът на Община Кукъс потвърди и пред Радио България, че заедно с екипа си ще се опита да направи промяната за българите по-осезаема и възможно по-бърза.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
Концесия на стадион "Локомотив"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Как ще оцените началото на мандата на новия кмет Димитров?
Слаб (2)
Среден (3)
Добър (4)
Много добър (5)
Отличен (6)
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: