Има медикаменти, които е добре да не смесваме с допълнителния прием на магнезий

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:46 / 11.09.2024
1937
Магнезият е минерал, необходим за над 300 биохимични реакции в тялото ни. От някои от тях зависи нивото на кръвната захар, кръвното налягане, функциите на мозъка, работата на мускулите. Важен е за имунната система и здравето на костите.

Магнезият се съдържа в храни като ядки, семена, варива, пълнозърнести храни, банани, авокадо, кейл, спанак. Често обаче количествата, които те осигуряват са недостатъчни, и личният ни лекар може да ни препоръча да го приемаме като добавка.

Има медикаменти, които е добре да не смесваме с допълнителния прием на магнезий. Ето някои от тях.

Антибиотици

Тези от рода на тетрациклините (като доксициклин) или ципрофлоксацина, и левофлоксацина си взаимодействат с минерала и могат да не се усвоят добре от организма. Затова е препоръчително да пием антибиотика поне два часа преди или 4-6 часа след приема на магнезий.

Диуретици

Медикаментите, които помагат на тялото да се освободи от излишни течности и сол, ще стимулират изхвърлянето и на магнезия от организма. Затова е добре да се посъветваме с лекар, ако трябва да комбинираме двете неща.

Бисфосфонати

Това са лекарствата, с които се третира остеопорозата и други състояния, свързани със загуба на костна плътност. Магнезият намалява усвояването им от организма и е препоръчително да го пием поне два часа преди или два часа след приема на бисфосфонатите.

Когато ги приемаме регулярно, те предизвикват намаляване на количеството магнезий в кръвта. Затова е препоръчително често изследване на нивата на магнезий и консултация с лекар.

Цинк

Двата минерала са еднакво важни за тялото ти, но приемът на цинк пречи на правилното усвояване на магнезия. Затова отново трябва да ги приемаме с няколко часа разлика, пишат health.com, цитирани от lifestyle.bg.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Бимбалов: Истината е, че Джокович не си поръча чалга заради себе ...
Пловдивски лекари се борят за живота на бебе, след като майка му ...
Разкостиха Бебо Халваджиян
Шофьори зареждат гориво само в следобедните часове и така пестят
Експерт коментира платежните системи след приемането на еврото
Лена Бориславова: колегите от РСМ по вътрешнополитически причини ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).