Има определени условия, за да получаваме допълнителния "клас прослужено време" към заплатата

Автор: Десислава Томева
Коментари (0)
19:16
6222
Все повече са работодателите, които заплащат на служителите си допълнение към заплатата под формата на процент за придобит трудов стаж и професионален опит. Понятието е по-известно като "клас прослужено време“ и варира от 0,6% до 1%. Според Кодекса на труда има няколко основни положения, при които имаме право на тези допълнителни средства. Процентите се трупат в случай, че целия ви професионален опит е в една сфера. Пример-25 години работа като заварчик. Ако, в този период сте работили 2 години като таксиметров шофьор или в сферата на търговията – този стаж ще бъде изваден.

Справка на Blagoevgrad24.bg в КТ показва:

За придобит трудов стаж и професионален опит на работниците и служителите се заплаща допълнително месечно възнаграждение в процент върху основната работна заплата, определена с индивидуалния трудов договор.

За придобит трудов стаж и професионален опит се зачита стажът, признат по реда на Кодекса на труда за времето, през което работникът или служителят е работил и продължава да работи в предприятието, в т.ч. на различни работни места и длъжности.

В случаите по чл. 123 и 123а от Кодекса на труда при определянето на допълнителното възнаграждение по ал. 1 се зачита и времето, през което работникът или служителят е работил в предприятието преди промяната на работодателя.

(Изм. - ДВ, бр. 11 от 2008 г.) При определяне размера на допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит работодателят отчита и:

1. трудовия стаж на работника или служителя, придобит в друго предприятие по смисъла на § 1, т. 2 от допълнителните разпоредби на Кодекса на труда на същата, сходна или със същия характер работа, длъжност или професия

2. (изм. - ДВ, бр. 10 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 67 от 2009 г.) времето, през което без трудово правоотношение лицата са упражнявали трудова дейност и/или професия, която е същата или сходна с работата по сключения трудов договор, и са били задължително осигурени за общо заболяване и майчинство, инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, трудова злополука и професионална болест и безработица или за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, общо заболяване и майчинство;

3. трудовия стаж, придобит в друга държава членка, на същата, сходна или със същия характер работа, длъжност или професия от работници или служители, които са български граждани или граждани на някоя от държавите членки, както и членовете на техните семейства, и зачетен като такъв съгласно законодателството на съответните държави;

4. (изм. - ДВ, бр. 10 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 67 от 2009 г.) времето, през което без трудово правоотношение българските граждани или гражданите на държава членка, както и членовете на техните семейства са упражнявали трудова дейност и/или професия на територията на държавите членки, която е същата или сходна с работата по сключения трудов договор в Република България, и са били задължително осигурени за общо заболяване и майчинство, инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, трудова злополука и професионална болест и безработица или за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, общо заболяване и майчинство, съгласно законодателството на съответните държави.

Отношението на синдикалните и работодателските организации към това възнаграждение е съществено различно, защото са различни техните интереси. Работодателските организации от години наред настояват това възнаграждение да се премахне и да се освободят от задължението да го изплащат. Неговото премахване ще намали техните разходи по издръжката на производството и ще увеличи доходите им от осъществяваната дейност. Това е разбираемо. Но е и разбираемо, че неговото премахване ще накърни интересите на работниците, защитавани от синдикалните организации, които ги представляват. Те отстояват категорично неговото запазване, защото, макар и в малки стойности, ежегодно се увеличава размерът на тяхното трудово възнаграждение, от което осигуряват своята и на членовете на семействата си издръжка.

В последно време представителите на работодателите изтъкнаха едно ново съображение в подкрепа на искането им за премахване на възнаграждението за трудов стаж. Те виждат в това възнаграждение дискриминация спрямо по-младите работници, защото, според тях, за един и същ труд те получават по-ниско възнаграждение за трудов стаж и професионален опит от по-възрастните работници, понеже последните получават по-високо възнаграждение за трудов стаж. 

Справка в документите на Министерския съвет показва, че: 

Допълнително възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит – увеличението е с минимален размер от 0.6 % от основната работна заплата, като по-висок размер може да се уговаря в трудовия договор или да се определя от работодателя във "Вътрешните правила на работната заплата“.

Даваме нагледен пример като започваме от 2017 година:

При 10 години трудов стаж и професионален опит на работник с основна месечна заплата 600 лв. през 2017 г. той получава основна месечна заплата 636 лв., в която се включва и неговото досегашно допълнително възнаграждение от 36 лв.

Но положението се изменя оттук насетне – за в бъдеще.

През 2018 г., когато същият работник или служител вече има 11 години придобит трудов стаж и професионален опит с 6,6 на сто допълнително възнаграждение за трудов стаж и професионален опит, той получава месечно възнаграждение 639,60 лв. (600 лв. основна месечна заплата плюс 39,60 лв. възнаграждение за трудов стаж и професионален опит), а според предложението на работодателските организации – 636 лв.

През 2019 г., когато същият работник е с 12 години придобит трудов стаж и професионален опит, той ще получава месечно 643,20 лв. трудово възнаграждение (600 лв. основна заплата плюс 43,20 лв. от допълнителното трудово възнаграждение, чийто процент вече е нараснал от 6,6 на сто на 7,2 на сто върху основната заплата. През 2020 г., когато работникът вече е натрупал 13 години трудов стаж и професионален опит, ще му бъде начислено допълнително възнаграждение – 7,8 на сто върху основната заплата от 600 лв., то ще бъде 46,80 лв., или общо 646,80 лв.

И нещо, което винаги може да ни бъде е полезно е:

Калкулатор: Фиш за работна заплата бруто-нето

Изчислява каква е чистата сума за получаване от служителя по трудов договор, след приспадане на всички данъци и осигуровки. Генерира подробен фиш за заплата.

https://kik-info.com/trz/zaplata-bruto.php

Виж коментарите (0)

Още по темата (469):
30.09.2024 Отчетоха много малко приходи от данъци
29.09.2024 НОИ с подробна статистика за пенсиите у нас
27.09.2024 Ощетиха хиляди пенсионери?
26.09.2024 Асен Василев: МРРБ бави 1,7 млрд. лева за общините
26.09.2024 Пенсията за стаж и възраст се вдигна
25.09.2024 Работодателите откриха грешка при изчисляването на минималната заплата
Още новини от Национални новини:
Първи данни от черната кутия: Ниска височина е погубила двамата п...
Правителственият самолет кацна в София с евакуираните българи
Подхвърлиха бебе пред къща в Южна България
Отчетоха много малко приходи от данъци
Кое ще ни е най-изгодно за отоплението през зимата
Времето се оправя, но за утре е обявена потенциална опасност


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).