Има разлика между надписите на етикета "годен до" и "най-добър до"

Автор: Габриела Георгиева
Коментари (0)
11:20 / 02.02.2023
7146
Логиката, която стои зад лошите практики за влошаване на качеството на продуктите, е борбата за по-ниска цена, при компромис с качеството. Това каза в предаването "Добър ден, България" на Радио "Фокус" Богомил Николов, от асоциация "Активни потребители“. Продуктите, при които това се забелязва, никак не са малко. Така е при сиренето с вода в него, при майонезата, в която няма яйца, при колбаси, в които има зеленчуци и т.н.  

"Проблемът не е в това, че производителят е направил второ, или трето качество продукт, а в това, че го представя за първо. Ние не знаем, че в това сирене има добавена вода и го купуваме, защото е по-евтино, защото е по-изгодно. А реално биваме измамени с по-ниско съдържание, на по-ниска цена. Реално то не е по-евтино, а това е само една илюзия", посочи Николов.

Според него, такива практики у нас са станали норма вече навсякъде и те трябва да се оправят. Това може да стане с по-стриктни задължения за по-ясна информация. Засега, въпреки, че се е приела наредба за сирената, работата е наполовина свършена. Заложили са се изисквания в нея, които никой не спазва. Всички продължават по старому и никой не съобщава, че има повече вода в сиренето. 

Причината за това нещо е, че няма контрол, няма достатъчно проверки.   

Според Николов, наредбата не е лоша, но тя не се спазва и не се прилага.

"Това означава, че имаме една единствена претенция и тя е към Агенцията по храните, да проверява системно и целенасочено и да обявява текущо контролната си дейност и резултатите.

"За съжаление проблемът идва и от глупавите ни политици, проблемът винаги идва от управлението. Защото те смятат, че ако направят така, че контролните органи да си вършат работата, тези най-ниски цени ще изчезнат и хората ще си помислят, че управляващите са направили така, че да се вдигнат цените и няма да гласуват за тях. И тази логика е от десетилетия в България. Който управлява, няма желание да накара контролните органи да работят по-стриктно", каза още Богомил Николов. 

Той обясни и разликата между надписите на етикета "годен до" и "най-добър до".

Оказва се, че изхвърляме около 1/3 от храната, която купуваме, защото не четем правилно и не разбираме надписа", каза Николов.

По думите му, "най-добър до" е нещо като указание за качество. Означава, че до тази дата производителят гарантира добро качество. Но след тази дата храната не е развалена в никакъв случай. "Годен до" пък се прилага при по-рискови и малотрайни храни, като месо и производните му. При тях няма да намерите надписа "най-добър до" Тази дата наистина оказва срок на годност, след който консумирането е опасно.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Директорът на "Гранична полиция": Миналото лято беше най-тежкото ...
Тома Биков: Ако утре изберат Силви Кирилов, "Да, България" ще се ...
Политическите сили в парламента са декларирали съставите на парла...
Предприемач: Бедните българи губят между 5 и 12 млрд. лева всяка ...
Борисов: Ако съм на мястото на Делян Пеевски, ще си преместя цент...
Кметицата на най-бързо развиващото се и богато село в България по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).