Интервенцията за преработка вече ще разделя кандидатите на малки, средни и големи | ||||||
| ||||||
Една от мерките за подпомагане, която традиционно се радва на голям интерес от страна на производителите, е за преработка. Какви са спецификите в нейното прилагане през новия програмен период, попитахме Павлина Дамянова – старши експерт в дирекция „Развитие на селските райони“ към Министерството на земеделието. Фермери ще могат да получат 100% финансиране на одобрените разходи за иновации За интервенцията за инвестиции в преработка на селскостопански суровини са запазени основните условия за допустимост на кандидатите, дейностите и разходите от познатата подмярка 4.2 от ПРСР. Кандидатите за подпомагане могат да бъдат земеделски стопани, преработвателни предприятия, пазари на производители и групи и организации на производителите. Инвестициите, допустими за подпомагане, трябва да се свързани с преработка или маркетинг на селскостопански продукти, включени в Приложение 1 на Договора за функциониране на Европейския съюз или памук с изключение на риба и рибни продукти. Допустимите за подпомагане дейности могат да включват материални и нематериални инвестиции. Подпомагането ще се предоставя в рамките на конкретни производствени сектори, съобразени с преработка и/или маркетинг, предлагането на пазара на продукти, описани в Приложение 1, и памук: • мляко и млечни продукти, включително яйца от птици; • месо и месни продукти; • плодове и зеленчуци, включително гъби; • пчелен мед; • зърнени, мелничарски и нишестени продукти; • растителни и животински масла и мазнини; • технически и медицински култури, включително маслодайна роза и билки; • готови храни за селскостопански животни; • гроздова мъст, вино и оцет. Кандидатите са разделени на малки, средни и големи според размера на стопанството, измерен в стандартен производствен обем, а преработвателните предприятия съгласно категориите от Закона за малки и средни предприятия. За различните категории са заложени специфични условия по категориите, както следва.
|
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!