Йоловски увери: На машините не може да се сложи софтуер, който променя резултата от вота

Автор: Петя Кузева
Коментари (1)
14:14 / 27.10.2023
1524
Министърът на електронното управление отговори на обвиненията за изтеклите кодове на машинния вот и увери: "Машините работят и като като принтери, сигурността на вота е гарантирана."

На извънреден брифинг в Министерския съвет министър Александър Йоловски се върна към хронологията на събитията от началото на октомври насам и увери: "На машините не може да се сложи софтуер, който променя резултата от вота"  

"На 9-ти октомври чрез жребии за софтуерен генератор са изтеглени серийните номера на машините за гласуване, които ще минат процедура за съответствие. Изтеглени са 8 броя машини. На тегленето са присъствали представители на Института за стандартизация, партии, журналисти. На 12 октомври е удостоверена методиката, на 20 октомври експерти на ЦИК и "Сиела" са извършили в контролирана среда довереното изграждане на софтуера, който ще се инсталира на машините", съобщи Йоловски.

"Присъствали са 4 партии. Генериран е хеш кода, с който се подписва софтуера. Трима членове на ЦИК от квотите на различни партии са генерирали кода. Паролите на тримата членове са въведени на място. Това гарантира, че на машините не може да се сложи произволен софтуер, който да променя резултатите. Машините вече са разнесени по избирателните секции. След генериране на хеш кода, той е публично показан на медиите, подчерта министърът.

"На 23 октомври представителите на партиите и коалициите са получили пълен достъп до изходния код на машините. Ръководителите на екипи са представили на представителите на партиите основните изводи по процеса по удостоверявате на машините. Присъствалите са получили отговори на въпросите. След приключване на процедурата всички носители на информация са били унищожени.

Министър Йоловски подчерта и важен момент относно сигерността на машините:

"Сигурността се гарантира от следното: машините на практика работя като принтери. Отпечатват разписка, на която се вижда гласът на всяко един гласоподавател. Преди това СИК отчитат гласовете на подадените разписки. За пълнота искам да отбележа, че с моя заповед и предвид качествата на Михаил Стойнов през септември съм му възложил той да изпълнява всички права на министъра във връзка с удостоверяването на типа машини, той притежава необходимите технически качества", увери министърът на електронното управление.

Веднага след брифинга той и заместник-министър председателят Мария Габриел тръгнаха към сградата на Народното събрание в съседство, за да се включат към извънредния Председателски съвет за скандала.

Виж коментарите (1)

Още по темата (937):
05.04.2024 МВР с остра реакция към Кирил Петков и Атанас Атанасов
01.03.2024 Нов общински съветник в Пловдив
21.02.2024 ВАС реши: В Панагюрище ще има нови кметски избори
16.01.2024 Момчето, което показа мускули, докато се брояха бюлетини, остана без
заплащане
05.01.2024 Иван Петков напуска ръководството на ГС на БСП – Пловдив, избраха нов председател
23.12.2023 Глобяват самозабравили се партии в Пловдив?
Още новини от Национални новини:
Българка от плаж в Гърция: Потвърждавам новината за увеличението ...
Днес ви е било топло? По-добре вижте какво предстои от утре
Георги Георгиев към ПП-ДБ: Колеги, то няма управляващи, на кого щ...
Патриарх Даниил призова за преодоляване на разделението сред прав...
Джевдет Чакъров: Очаквайте хода на Ахмед Доган
Убийството в Слънчев бряг заради жена: Един само видя, че Цецо къ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).