ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Йотовски: Кой несретник, където сипва по пет стотака на ден, за да се оплакне в солената вода, ще се съобразява с такава забрана
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:48 / 24.06.2024Коментари (4)106841
©
От фейсбук страницата на писателя и общественик Емил Йотовски. Той засяга тема за "мръсотията" по морските ни курорти. 

"Ешерихия коли пак нападна родното Черноморие. Това значи лайна. Наричайте ги отпадни води, санитарни води, ако щете и живородни води (защото в тях има живот).

Кранево, ама май не само Кранево, а май и Албена и водите наоколо, ама колко наоколо не е ясно били замърсени с Е. коли. Така де, всички знаем, че така във възпитаните медии наричат лайната.

Къпането в морето било забранено, ама кой несретник дето сипва по четири-пет стотака на ден за да се оплакне в солената вода ще се съобразява с такава забрана? Хората нямат пари за второ или трето море. Гръмнали са си спестяванията за хотел, бензин, храна и са дотам. А и допълнителни отпуски нямат. Нали не бъркам?

Така че летовникът ни стиска зъби, псува и се къпе в Е. морето. И внимава да не гълта вода. И децата е инструктирал да не гълтат вода. Дори и да се давят да си държат устите затворени, че иначе температура 39,5 и весела семейна диария. И това само за четири-пет стотака на ден. И, нека бъдем чести, обмисля как догодина да не се прецака по този начин.

Мисля, че този танц го танцуваме всяко лято. То не бяха мистериозни кафяви кръгове по плажовете, неизвестна бактериална инвазия, злонамерени атаки на туристическата ни стратегия и какво ли не.

Разбира се, държавата бореше това с пиар акции. С вокални изпълнители, които пееха екологичните си песни (които никога не станаха хитове). Държавни администратори шляпаха като бездомни чапли по морския бряг и пиеха вода директно от морето. Имаше и директни разобличавания на несертифицирани лаборатории, които злонамерено откривали разни неща там, където не трябва да ги има. Все едно нещо се промени?

Няма да ви пълня главата с пропаганда или природни феномени, сини флагове и опазване на дюни и костенурки. Само ще подхвърля, че е кофти, когато даваш по над два бона пари за седмица за почивка и ти забранят да влизаш в морето, за да не се блъснеш в някое нерегламентирано говно паркирано на сертифициран плаж с не знам колко сини флагове. Защото летовникът не е дошъл да гледа кабелна телевизия в хотела и да сърба таратор с преварена вода, а да докосне морето.

Пука му, че след седмица или месец нещата ще се оправят.

Ами догодина какво правим? Играем на рулетка със залог отпуск плюс два-три бона и се надяваме пречиствателната станция в близкото село да не спука уплътнение? Или да не прелее от лайна щото има построени три пъти повече еко хотели от предвиденото?

А природата на морето е чудесна. Скали, миди, изгреви – всичко. Всъщност природата е единственото нещо, което не ни е виновно, но ние затова имаме институции, разпоредби и закони – за да я култивираме. Да я подчиним на нечий инвеститорски интерес. Тоест, да я приведем в удобен за осиране вид", смята Йотовски.


Още по темата: общо новини по темата: 369
29.06.2024 »
29.06.2024 »
28.06.2024 »
28.06.2024 »
28.06.2024 »
28.06.2024 »
предишна страница [ 1/62 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Всичко, което е построено по морето последните двадесет и пет години трябва да се срине и да се остави туризма на хората. Не само по морето, а и по курортите ни с минерална вода. Масово минералната вода не е достъпна за хората, а на морето хотелите на първа линия спират морския бриз.Например в Равда, цялото село тъне в задух и само на едно кръстовище се усеща бриза. Това вече не е оная Равда, където хората почиваха. Някой спомня ли си Райското заливче?! Превърнато е в боклучарник. А някога там кипеше от култура. Ами Пампорово?!
-1
 
 
Каквото и да се пише-нашенци си знаят "мурету". Осрано, скъпо, мръсно-там да сме. Да се снимаме и после пак на строежа или в буса да мятаме каси газирано. Толкова, другия живот ако имаме късмет да се рОдим с мозък..
0
 
 
Не се притеснявайте, плувайте смело навътре с широко отворени бели дробове. До там л.а не достигат или достигат разтворени. Освен това л.а са made in BG и за направата им са използвани висококачествени местни или добре обмитени и проверени на границите ни храни. С други думи те са сеРИфицирани. Чувал съм ч, че едно л.о може да ос.ере 500 метра плажна ивица. Важното е да е геолоцирано. И с тези забрани - сезонът пак се о.а. То не бяха проекти, то не беше финансиране на пречиствателни станции. Но така, разровиш ли го - все мирише и мирисът му се носи от урва на урва и от век на век. Чакай туристи лайнофили....Имаше един артист представил България като тоалетна. Трябваше да му се обърне внимание, а не да се заклеймява. Впрочем и туристическият бранд на България напомня с нещо то ли на вита баница, то ли на слънце, то ли на нещо друго. Фекалният спомен е споменът за медузи и дамски превръзки носени от вълните трудно се изтриват.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Лято 2024
Бул. "Васил Априлов" минава под Централна гара
Катастрофи в България
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: