ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Искат България да започне опити с облаци за дъжд в земеделието
Автор: Петър Дучев 11:36 / 15.07.2024Коментари (2)1831
©
България трябва да започне опити с извалявания от потенциални облаци, което е в интерес на земеделието и напояването. Това заяви Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз (член на голямата европейска организация "КОПА КОДЖЕКА“). Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата. Такива вече се правят в съседна Румъния от български учени и метеоролози. В напреднала фаза на опити са САЩ, Канада, Китай и Русия.

Европа изостава, но в Румъния се провеждат от две години, като се отчита положителен ефект, защото в районите, където се правят, валежите от дъжд са се увеличили с 10%, каза Георги Стоянов. "България може да е сред първите страни в Европа, защото наши екипи вече имат опита в Румъния. Държавата ни разполага с необходимите специалисти, метеоролози, техника и учени. Това е добра база да се започнат изследвания и у нас“, подчерта Георги Стоянов.

Всичко обаче зависи от държавата. Без нея е невъзможно, защото е свързано с много разрешителни от институциите, включително и работа с Ръководството за въздушно движение (РВД). Става дума за въздушни пространства, които не могат да се обработват без тяхно разрешение, посочи той.

Методът е подобен на изстрелването на ракети срещу градушките. Това е вкарване на реагенти в облаците, т.е. абсорбиране на влагата, която я има в атмосферата, и сваляне на земята. Работи се с облаци, където въобще не се предвижда да вали. При минусови температури се вкарва сребърен йодид, при плюсовите температури се вкарва с калциев и натриев хлорид. Това са абсолютно неща, които се намират в природата, така, че се работи с натурални неща, обясни Георги Стоянов.

Според него с изваляванията могат да се решат проблемите с напояването в някои райони на страната, където има суша през лятото. Отделно Български фермерски съюз настоява над 3000 малки язовира в страната да бъдат проверени за тяхното състояние. Става въпрос за бивши "текезесарски“ водоема, на които трябва да се направи инвентаризация, оценка на състоянието и прилежащата напоителна инфраструктура, каза Георги Стоянов. Според него язовирите спешно трябва да бъдат вкарани в системата за напояване в земеделието, защото глобалното затопляне и горещините все повече ще унищожават и намаляват продукцията.

Държавата нехае за тази възможност от 15 години и затова в някои райони на страната изцяло липсва напояване, коментира Стоянов. Причините са или от неразбиране, или от това, че тези язовири се използват като частни, най-вече за водни площи пред нечии имения, за риболов или за напояване само на нивите на някой местен човек с много власт.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
И без това основно ядем внос... Защо да си играем с природата,заради тези селя#дури?
0
 
 
Хмм, до колкото зная в Русе отдавна се правят опити, някои от тях дори успешни... и то от доста години, много преди ОАЕ.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Издирват майка на две деца от София
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: