Истини и факти за скандала между Булсатком и bTV

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (52)
14:01 / 05.01.2013
17311
От около две седмици една от основните теми с които се занимават медиите е скандалът между bTV и Булсатком. Сателитният оператор и националната телевизия не могат да се разберат за нов договор. Всяка от двете страни има своя версия, потърпевши отново в най-голяма степен са зрителите. Темата предизвика голям интерес сред читателите на Plovdiv24.bg, затова решихме да задълбаем в нея.

"Война за 2 лева", така някои медии определиха спора между двете страни. bTV Медия груп иска от Булсатком 2 лева, за да може операторът да излъчва каналите на bTV в мрежата си. Операторът твърди, че тази цена е висока.

Попитахме bTV "Предлагате ли каналите си отделно?". От там ни отговориха, че ги предлагат, но не могат да ни кажат колко струва всеки отделно, a в пакет цената на каналите е не повече от 2 лева. Това дава почва на слуховете, които тръгнаха в последните дни, че bTV иска повече само за основния си канал, отколкото за целия си пакет, с цел да пробута на мрежите и останалите си канали, които не предизвикват чак такъв зрителски интерес.

По-интересното в случая е, че bTV отказват техните канали да се продават в отделен пакет. Пример: Основният пакет на даден оператор да струва вече 13 лева, вместо 15 лева, а който иска и bTV да плаща 15 лева. От какво се страхува bTV при подобна схема? Може би от липса на зрителски интерес?

Тук идва другият голям въпрос наистина ли хората гледат чак толкова много bTV? В статиите по темата, които можете да видите под тази, в коментарите читателите на сайта ни са категорични, че bTV няма да им липсва и настроението срещу телевизията е по-скоро отрицателно. Може би bTV се страхува, че в крайна сметка не е чак толкова гледана и желана телевизия, колкото показват рейтингите и хората ще са по-склонни да спестят два лева, вместо да имат каналите й в мрежата си. Дали е така, можем само да гадаем.

Друг скандал избухна в първите дни на новата година, когато bTV вече я няма в мрежата на Булсатком, но въпреки всичко рейтингите на гледаемост на телевизията отново са високи и непокътнати. bTV сами твърдят, че аудиторията на Булсатком е около 35%. Тоест излиза, че дори и 1/3 от България да не може да гледа bTV, рейтингът на телевизията и гледаемостта й се запазват. Това хвърля огромно петно върху метриката за определяне на гледаемостта на телевизиите, от там и на лидерството на bTV.

Помолихме медията да коментира и този "феномен", но от там очаквано изпратиха уклончив отговор: "Колкото до дела ни, разбира се, наясно сме, че е вероятно за кратко време да загубим аудитория, но много по-вероятно е операторът да претърпи много по-големи загуби, защото се отказва от най-гледаното съдържание - това, заради което зрителите се абонират за един или друг оператор."


Виж коментарите (52)

Още по темата (26):
25.01.2013 Зрител скочи на bTV: Извинете се!
24.01.2013 Официално: bTV и TV7 отново по "Булсатком"
23.01.2013 Идва краят на сагата между Булсатком и bTV
21.01.2013 “Булсатком": Пускаме bTV, но преговорите продължават
17.01.2013 КЗП ще нищи скандала между bTV и Булсатком
15.01.2013 bTV и Булсатком дължали милиони за музика, дават ги на съд
Още новини от Национални новини:
Почина жената, пребита брутално от непълнолетен
Денков: Ако е полезно, готови сме да получим подкрепа от който я ...
Силовият министър погна с проверки полицаите, които имат връзка с...
Над 26 000 водачи получиха фишове
Феноменът "тъмни прозорци" в България: Много жилища се водят праз...
ПП-ДБ с упрек към служебната власт: Можем да загубим над 60 млн.е...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).