Историк: Резултатите от 9-ти септември са съизмерими с унищожаването на Търновското царство

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
12:42 / 09.09.2024
22160
От фейсбук страница на историка д-р Александър Стоянов, който е и преподавател в НГДЕК.

На днешната дата се навършват 80 години от Третата национална катастрофа. Смея да твърдя че тя е и най-страшната от трите, тъй като последиците от първата са преодолени за 2 години, от Втората - за 20, а за Третата вероятно и 200 няма да ни стигнат.

Резултатите от 9-ти септември са съизмерими единствено с унищожаването на Търновското царство в периода 1393-1395 г - двете години от септември 44-та до септември 1946 г. са сходни по разрухата, причинена от окупацията на чуждите войски, хилядите избити първенци и интелектуалци, поруганите храмове, избитите свещеници, хората отвличани от домовете им.

България след Втората световна война не е разорена заради самата война, а заради последвалата я съветска окупация и напълно неадекватната и противоестествена икономическа и социална политика на БКП.

Цветът на нацията - офицери, учени, икономисти, юристи, банкери - хора, наследници на възрожденските традиции в образованието и икономиката, са ликвидирани с хиляди - избити, репресирани, интернирани.

Икономическите традиции и основите на модерна пазарна икономика, градени с мъка още от 1830-те години са заличени между 1945 и 1949 г. Българският народ е върнат век назад по отношение на създаването на адекватен икономически модел.

Традициите на селското стопанство - разнообразие от стоки, традиционни занаяти, естествено разпределение на промишлеността и земеделието - все неща, които са се градили от българите повече от век и половина, са заменени с държавна планова икономика, която строи нерентабилни заводи върху най-плодородните земи и произвежда не онова, което има смисъл, а онова, което е заповядано от съветските господари. За собствена инициатива, частна собственост и предприемчивост и дума не може да става.

България преживява много и тежки икономически моменти между 1878 и 1945 г. войни, Световната икономическа криза, репарационни дългове, бежански вълни, но България никога не фалира. В рамките на 45 години мирно комунистическо съществуване, тя фалира 3 пъти, а през 1996/7 година фалира още веднъж, пак благодарение на комунистите. Суверенната ни валута, за която днес соц-носталгиците циврят жално, беше загубена именно от любимите им другари и се наложи "гнилия капиталистически запад" да ни спасява и до ден днешен МВФ да крепи икономиката и валутата ни чрез Валутен борд.

Науката в България е съсипана. Учени на световно ниво са смазани и обезличени. На тяхно място се издигат псевдинтелектуалци, до вчера копали по нивите и пасли стада. Научните идеи за прогрес и свободно развитие са потъпкани от дивашките догми на марксистко-ленинските принципи. Всяка наченка на свободно мислене е угасена или трябва да бъде крита по мазета, тавани и тайници - колко ли ръкописа на повести, романи и научни трудове са били изгаряни от собствените им автори, за да не попаднат в ръцете на ДС? Никога няма да разберем. Вместо това науката се превръща в поприще за династично награждаване на прославилите се другари и техните отрочета. Ако не си "на някого" геният ти не струва и пукната копейка. Ако книгите и статиите ти не започват с цитати от Маркс, Енгелс и Ленин, значи си загубен.

Нормалните социални отношения между хората са поставени в сянката на постоянни доноси и страх, че всяка твоя дума може да се окаже фатална, прошепната или подочута в ухото на някое ченге. Иди обяснявай после че нямаш сестра...

На населението е създадено, наложено и вменявано усещането за изобилие чрез изкуствено поддържани цени, ликвидиране на достъпа до информация за останалия свят и фалшивото усещане за качество - всичко "комунистическо" е много хубаво, особено когато няма с какво да го сравниш. Тази лъжа вероятно най-лесно се е разбила за онези, ходили където и да е в чужбина, но хиляди прекарали целия си живот в НРБ и до днес вярват в нея.

Тоталитарния комунистически режим унищожи и нормалните политически възприятия на българите. Естествени принципи като "демокрация" и "социализъм" носят изключително негативна конотация в умовете на българите. Проблемът е, че благодарение на БКП и днешните й производни, българите всъщност никога не са виждали нито истински социализъм, нито истинска демокрация. Тоталитаризмът удобно остава забравено понятие, непознато за болшинството от българите.

Може би най-ужасяващият аспект на режима, настанил се като тумор върху националния ни организъм е, че той е жив и до днес в лицето на десетките свои метастази, обсебили икономиката и политиката на страната ни.

Няма значима партия в България, която по един или друг начин да не е наследник на БКП. Няма сектор в икономиката, в който пипалата на другарите да не пълзят алчно, подпомагани от мутрите-бизнесмени, които ЦК оформи и изкова в бурните седмици и месеци на 1989-1991 г. Трагедията е, че този полит-икономически паразит е така сраснат с приемника си, че вероятното му премахване ще доведе до колапс.

Въпреки това туморът трябва да се изреже. Грешките трябва да бъдат поправени, а отпадъците прочистени. Светлото бъдеще на България зависи единствено и само от българите. Наша трябва да бъде волята за законност, справедливост, прозрачна икономика и отговорни политици. Наша е отговорността институциите да работят, корупцията да е сведена до минимум, икономиката да върви и туризмът и земеделието да процъфтяват. Наша, също така, е и вината, че нито едно от тези неща все още не се е случило.

Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Бимбалов: Истината е, че Джокович не си поръча чалга заради себе ...
Пловдивски лекари се борят за живота на бебе, след като майка му ...
Разкостиха Бебо Халваджиян
Шофьори зареждат гориво само в следобедните часове и така пестят
Експерт коментира платежните системи след приемането на еврото
Лена Бориславова: колегите от РСМ по вътрешнополитически причини ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).