ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Историкът Самуил Шивачев: Предложението за "24 май национален празник" вкарва огромен автогол
© БГНЕС
24 май е празник, който е свързан с културата и духовността. Сам по себе си той е празник, който има съвсем друга натовареност, при него няма нищо, което е политическо. Така историкът гл. ас. д-р Самуил Шивачев от Пловдивския университет коментира пред "Фокус" предложението на ПП-ДБ 24 май да стане национален празник на България.

"От друга страна, смятам, че тези, които го представят, най-вероятно не са наясно, поне това, което и аз видях, че с идеята им уж да се постави някаква граница срещу руско влияние у нас, чрез изместването на празника. Най-вероятно те не знаят, че именно 24 май също е официален празник на Руската федерация, с което изместване, биха могли да доведат точно до обратното", каза той.

Ще си вкарат автогол, категоричен бе историкът

"Ще направят така, че да има още по-силно влияние в България на Русия. 3 март е дата, която е установена още от 1888 година като национален празник, като ден на Освобождението на България от османско иго. И той е празник на Третата българска държава до 1946 г., когато съответно монархията е премахната и се установява република в страната.

И когато след 1946 г. празникът е отменен в Кодекса на труда от тогавашната комунистическа власт, тъй като си говорим за паметта, как се съхранява тя. Той е отменен с аргумента, че е остатък от великобългарския шовинизъм. И до 1978 г. реално 3 март не се чества. 1978 г. има едно възстановяване на празника, по повод 100-годишнината от Руско-турската война, само че това също не е официален празник.

Вече знаем от 1991 г. с решение на Великото народно събрание, 3 март е обявен за национален празник на Република България. Но това, което искам да кажа е, че тъй като реториката върви в линията на това кой е по-благодарен, кой повече споменава Русия, ние благодарни ли сме, преклонени ли сме и пр. Ще ви дам една конкретна ситуация, за да може да разберете за какво говоря. 1916 г., това е по време на Първата световна война, България е във война с Русия.

Генерал Иван Колев предвожда нашите войски по време на операцията в Добруджа. И това, което е важно да се спомене е, че генералът повдига духа на своите войници с думите: “Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия, за дето ни освободи, но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи на обединението на България". Така че не знам, някои хора от тази политическа партия ПП-ДБ къде видяха за 142 години, че българският народ непрекъснато се бил прекланял, покланял, затвърждавал своята благодарност пред Русия", разказа Самуил Шивачев.

Всичко с противопоставянето на националните празници отново е с политически оттенък, отново е с идеята да се отклони вниманието от важните проблеми в момента в обществото, отново е с предизборни цели, каза още той.

"Ще стигне до там, че най-вероятно, както всичко, което се говори по тези въпроси, свързано с миналото ни, в един момент просто ще затихне и ще изчака до следващите, може би, избори, когато отново ще избуи".


Още по темата: общо новини по темата: 23
11.11.2023 »
19.10.2023 »
28.09.2023 »
27.09.2023 »
27.09.2023 »
21.09.2023 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Русия не може да има претенции за 24 май. При нас е официален празник от преди да умре СССР или да се появи Руска педерация. Не пробутвай манипулации боклук. Те до 1990г.ги учеха ,че Ленин им е дал буквите. Нека си го празнуват официално ,при нас ще е национално. Защото ние сме им дали буквите ,а не те на нас. И изобщо 3 март не е избран 1991г. А с указ на Петър Младенов от 1990г. Същите тези дето НЕ го празнуваха ,а си почитаха 9 септември ,изведнъж се сетиха за 3 март. Щото си изгубиха слугинажната дата. Автогол ,е че всички червени русофилски историчари повтаряте ,като папагали едно и също. От академик Г.Марков до теб...24 май бил Духовен празник. Е и ? Един духовен празник не може да е национален ,щото видете ли трябва да си изтипосами НАШ политически ,който разделя и за безродните русофили е кауза. Точно заради това 3 март си става официален ,а 24 май национален. А автогола си го вкарвате в руското сополство и си го празнувайте официално. Лъжлив боклук.
0
 
 
Видяхте ли мутри и тикви какво сътворихте .Сега ще празнуваме 24 май с Русия .Да ама те казват ,че тяхната писменост е от Македония .Вкарахме си го два ката .
До кога Тиквеницзи ще управляват България?
на 10.08.2023 г.
+2
 
 
Вежди Рашидов го каза много добре! След 15 години ку**ите се събудиха и ..... Тоя Курвалък явно няма да спре!
0
 
 
ветренска,това ли е новия *гуру* на бсп,от когото черпите *умни мисли*?
0
 
 
Ха, този може да си скъса дипломата- 24 май не е официален празник в Русия!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Издирват майка на две деца от София
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: