ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Италианска кухня или гурме - кое избирате? | ||||||
| ||||||
В нея повечето ястия имат варианти по регионите с различни вкусове и аромати. Да вземем например пицата, която може би е най-популярна по света - тя не е просто пица - тя е или по неаполитански, или по венециански, по римски, по милански и т.н. Всеки вид съчетава различни съставки и комбинации - домати или доматен сос, сирене, кашкавал, меса или кайма, или колбаси, гъби, риба, морски дарове, кисели краставички, картофи и много други, даже и с мед. Различават се и по формата - тънки, бухнали, кръгли, правоъгълни, със съставките отгоре или като плънки. Същото разнообразие съществува и при другите ястия от италианската кухня - паста, супи, месни ястия, зеленчукови, от риба или с морски деликатеси. Това си има обяснение в историята на Италия. Преди да се обединят в единна държава през 19 век, териториите тук са били силно обособени на малки държави, често враждуващи или сменящи различни обединения. Освен това различни райони са попадали под различно чуждо владичество - арабско, гръцко, испанско, френско, австрийско. Това е оставило следи в бита на местното население, включително и допълнителни специфики в кулинарията. Така с вековете в регионите, обединени по-късно в държавата Италия, са били утвърдени уникални готварски практики, заимствали от традициите на различни народи. Това изключително разнообразие от вкусове и аромати естествено е направило италианската храна една от най-популярните днес по целия свят. Включително и в България, където има многобройни места, предлагащи италианска кухня. За да сме сигурни обаче, че опитваме истинска италианска храна, тя гарантирано трябва да е по автентични рецепти като например в италианския ресторант Леонардо в Банско където готвенето е дори с оригинални италиански продукти. Фондю - неустоимото изкушение Пътешествието с кулинарните шедьоври на италианските региони само по себе си може да е вкусно и вълнуващо гурме-приключение. Освен това обаче в Банско може да се опитат и многобройни изискани специалитети на други народи - от Балканските кухни, от арменската, арабската, руската и т.н. Така че в този курорт изисканите ястия не се избират, а се съчетават, защото всички са неустоими. Особено атрактивни са предложенията на швейцарския ресторант Фондю в Банско за алпийска кухня с ястия от Швейцария и Франция по оригинални рецепти: класическо фондю
Фондю е швейцарско ястие, с което страната е известна в цял свят. То е уникално във всяко отношение - и вкусовете му, и ароматите, са неповторим букет от различни съставки, а приготвянето и начинът на консумиране са по-скоро далекоизточни, отколкото европейски. Класическият вариант е от бяло вино, в което се разтопяват различни видове сирена, докато се получи смес като крем. Нагряването на съда с виното става на масата за хранене, на която е запален и се поддържа открит огън. Комбинацията от вкусовете на виното и сирената, която се получава, се обогатява от натъркания предварително с чесън съд, с прибавка на кимион, индийско орехче, копър, черен пипер, черешова ракия и други. Ястието се поддържа топло, а консумацията е с топене в общия съд на различни залъци - хляб, картофи, кисели краставички и др. Залъците се вземат със специфични дълги вилици. Класическият вариант с разтопяване на сирена е на няколко века, от по-ново време има фондю с бульон или с мазнина, в които за кратко се варят или запържват парчета месо, морски деликатеси, риба. Изключително популярен е и вариантът с шоколадово фондю, което се консумира с плодове: киви, банани, ягоди, малини, круши, ябълки, пъпеши, ананаси и т.н. - всякакви плодове, които обичате и сезонът позволява. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Радина и Деян Донков отново заедно
12:08 / 01.12.2024
Димитър Маринов от филма за Гунди: До три години всичко ще се промени
12:19 / 30.11.2024
Пиле няма да може да прехвръкне в тази част на Пловдив
16:56 / 30.11.2024
Роден е на днешния ден през 1979 г., наскоро призна за голям порок
16:44 / 30.11.2024
Някои от най-трудните думи за писане в българския език
10:39 / 01.12.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета