ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Италианска кухня или гурме - кое избирате?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:00 / 24.11.2018Коментари (0)5846
©
Италианската храна със сигурност е от нещата, които човек трябва да опита. Всъщност това ще е цяло кулинарно пътешествие, защото италианската кухня е изключително разнообразна.  

В нея повечето ястия имат варианти по регионите с различни вкусове и аромати. Да вземем например пицата, която може би е най-популярна по света - тя не е просто пица - тя е или по неаполитански, или по венециански, по римски, по милански и т.н. Всеки вид съчетава различни съставки и комбинации - домати или доматен сос, сирене, кашкавал, меса или кайма, или колбаси, гъби, риба, морски дарове, кисели краставички, картофи и много други, даже и с мед. Различават се и по формата - тънки, бухнали, кръгли, правоъгълни, със съставките отгоре или като плънки. Същото разнообразие съществува и при другите ястия от италианската кухня - паста, супи, месни ястия, зеленчукови, от риба или с морски деликатеси.

Това си има обяснение в историята на Италия. Преди да се обединят в единна държава през 19 век, териториите тук са били силно обособени на малки държави, често враждуващи или сменящи различни обединения. Освен това различни райони са попадали под различно чуждо владичество - арабско, гръцко, испанско, френско, австрийско. Това е оставило следи в бита на местното население, включително и допълнителни специфики в кулинарията. Така с вековете в регионите, обединени по-късно в държавата Италия, са били утвърдени уникални готварски практики, заимствали от традициите на различни народи. Това изключително разнообразие от вкусове и аромати естествено е направило италианската храна една от най-популярните днес по целия свят. Включително и в България, където има многобройни места, предлагащи италианска кухня. За да сме сигурни обаче, че опитваме истинска италианска храна, тя гарантирано трябва да е по автентични рецепти като например в италианския ресторант Леонардо в Банско където готвенето е дори с оригинални италиански продукти.    

Фондю - неустоимото изкушение 

Пътешествието с кулинарните шедьоври на италианските региони само по себе си може да е вкусно и вълнуващо гурме-приключение. Освен това обаче в Банско може да се опитат и многобройни изискани специалитети на други народи - от Балканските кухни, от арменската, арабската, руската и т.н. Така че в този курорт изисканите ястия не се избират, а се съчетават, защото всички са неустоими.  

Особено атрактивни са предложенията на швейцарския ресторант Фондю в Банско за алпийска кухня с ястия от Швейцария и Франция по оригинални рецепти: класическо фондю
©
и по-съвременните му варианти, раклет, различни видове месо, приготвено на нагорещена плоча.

Фондю е швейцарско ястие, с което страната е известна в цял свят. То е уникално във всяко отношение - и вкусовете му, и ароматите, са неповторим букет от различни съставки, а приготвянето и начинът на консумиране са по-скоро далекоизточни, отколкото европейски. Класическият вариант е от бяло вино, в което се разтопяват различни видове сирена, докато се получи смес като крем. Нагряването на съда с виното става на масата за хранене, на която е запален и се поддържа открит огън. Комбинацията от вкусовете на виното и сирената, която се получава, се обогатява от натъркания предварително с чесън съд, с прибавка на кимион, индийско орехче, копър, черен пипер, черешова ракия и други.

Ястието се поддържа топло, а консумацията е с топене в общия съд на различни залъци - хляб, картофи, кисели краставички и др. Залъците се вземат със специфични дълги вилици. Класическият вариант с разтопяване на сирена е на няколко века, от по-ново време има фондю с бульон или с мазнина, в които за кратко се варят или запържват парчета месо, морски деликатеси, риба. Изключително популярен е и вариантът с шоколадово фондю, което се консумира с плодове: киви, банани, ягоди, малини, круши, ябълки, пъпеши, ананаси и т.н. - всякакви плодове, които обичате и сезонът позволява.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Бюджет 2025
Зима 2024/2025 г.
Мачове между Локо и Ботев сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: