ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Ива Дойчинова: Откриването на фондация Димитър Ненов беше едно патетично, емоционално и леко тъжно събитие
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:55 / 30.08.2023Коментари (0)1930
©
Oт ляво надясно - пианистът Надежда Цанова, маестро Йордан Камджалов, проф. Милена Моллова
Откриването на фондация Димитър Ненов от Йордан Камджалов беше едно патетично, емоционално и леко тъжно събитие. Това коментира в ефира на "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" програмният директор на радиото Ива Дойчинова, която присъства на събитието днес.

"Днес се навършват 70 години от смъртта на Димитър Ненов, а идеята на организаторите е да превърнат този ден в празник. Димитър Ненов е бил една изключително гениална личност, някои го наричат българския Моцарт. Той е изключително активен в много отношения - завършил е архитектура в Дрезден, бил е част от тамошната архитектурна гилдия. След това се записва и става музикант. Това, което ме впечатли е, че той е бил невероятно талантлив философ, математик, физик. Починал е една на 52 години в изключително тежко емоционално състояние, буквално е бил извергнат, много често се говори за "изчегъртания, изтъркания Ненов", обясни Дойчинова.

Тя уточни, че голяма част от неговите записи, които са се пазили в БНР са били изтрити: "Интересно е това, че Сирак Скитник го кани като първи музикален ръководител в тогавашното Радио "София" - така се е наричало БНР. Той е свирел директно в ефир, а не със записи. Бил е част от българския модернизъм, но още навремето е бил саботиран и от правителството, и от държавата, и от структурите от бранша, а обществото го е харесвало. Той е свирил в Германия, в Полша - бил е признат навън", добави Дойчинова.

По думите й голямата мисия на Йордан Камджалов е да възстанови и възроди паметта за този изключителен музикант: "Интересното е, че когато Йордан е на 13 години за първи път чува творчеството му и казва буквално: "Това осмисли живота ми, защото аз бях едно дето, което не знае защо живее, какъв е смисълът от мен, какъв ще ставам".

А академик Васил Казанджиев, който е почетен председател на фондацията разказа, че той на 13 години е бил ученик вече на Димитър Ненов.

Ива Дойчинова разказа и за това какви са мечтите на Камджалов: "Ще има изложба, книга, фестивал за Димитър Ненов - такъв има и сега в Разград, но от такъв на много високо ниво е станал малък - регионален. Ще има и къща Димитър Ненов, тя съществува и сега, но е в много лошо състояние. Камджалов е намерил две фирми, които могат да я реставрират безвъзмездно, но Общината намира някакви административно причини това да не се случва. Ще има турне из цяла България с музиката на Димитър Ненов. Ще има и конкурс и улица и булевард на името на Димитър Ненов".

"Ще учредим и специална награда, която да бъде връчена на настоящия конкурс Димитър Ненов за млад пианист. Тази година на 19 декември ще има публична генерална репетиция, която ще бъде отново насочена към широката общественост. Искаме Димитър Ненов да стане емблема и той заслужава паметта му да бъде възродена", обясни Йордан Камджалов.

Дойчинова спомена и за тъжният аспект на събитието днес: "Тъжното беше, че стана въпрос за това, че ако името на Димитър Ненов беше познато, неговото творчество се учеше, свиреше, то нямаше да има необходимост от създаването на подобна фондация. Виртуоз, който няма запазено творчество", уточни Дойчинова.

Тя добави още, че на събитието е имало апел да се изпълнява повече музика от  български автори и композитори, включително и в Музикалната академия.

"За личността Димитър Ненов може да се говори с часове и с дни, защото той е един невероятен случай, с огромна обществена култура и образованост", изтъкна почетния председател на новоучредената фондация Васил Казанджиев.

"Защо се стига до създаването на фондация, а ние не се обединим като общество и не се опитаме да възродим и възстановим това качество, да дадем на името това, което заслужава, проф. Милена Моллова ми отговори, тя ни върна към писмо на Ненов от 30-те години на миналия век", каза още Ива Дойчинова.

"Още през 30-те години Димитър Ненов е писал колко липсва подкрепа от държавата - и във финансов, и в морален аспект. Това говори много лошо за всички нас, времето върви, нещата се развиват, но нищо не се случва. Изглежда ние като нация не заслужаваме личности като Димитър Ненов. Това трябва да преобърнем и да викаме с висок глас, за да си върнем тази ценностна система", призова проф. Милена Моллова.

Ива Дойчинова







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
Концесия на стадион "Локомотив"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Как ще оцените началото на мандата на новия кмет Димитров?
Слаб (2)
Среден (3)
Добър (4)
Много добър (5)
Отличен (6)
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: