ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Ива Дойчинова за книгата "По действителен случай": Филмово написана и много психологически издържана
Автор: ИА Фокус 16:11 / 01.10.2023Коментари (0)1974
© Фокус
"По действителен случай“ на Делфин дьо Виган е книга за писането, за творчеството. Това е една от най-магичните книги, които съм чела, изключително филмово написана и много психологически издържана. Това каза програмният директор на Радио "Фокус“ Ива Дойчинова в рубриката "Дифтонг“ в предаването "Един неделен ден по шосето“ на Радио "Фокус“. Книгата е екранизирана от Роман Полански.  

Главната героиня е писателка, която е изгубила вдъхновението си, чувства се изчерпана и безидейна. Тя изпада в депресия и се затваря в себе си. "Тя се отдалечава от съпруга си и от семейството си, за да започне да пише. Среща се с една тайнствена жена – Л., която започва да я преследва. Никой не може да разбере дали между тези две жени има сексуално напрежение или някакво отблъскване, или нещо, което ги кара да се самоунищожат“, разказа Ива Дойчинова.  

След инцидент с автомобил двете жени попадат в крайпътна канавка и се налага да пребивават заедно в една изолирана селска къща. "Те са отдалечени, обречени една на друга и реално взаимодействието между тях започва много да прилича на филма "Персона“ на Бергман, когато едната личност прелива в другата. Тайнствената Л. започва до такава степен да копира своята приятелка, че започва да пише с лявата ръка. Техният основен разговор е защо писателката не пише и какъв всъщност е нейният проблем. Стига се действително до опит за убийство и писателката се озовава отново в тази канавка, отровена с отрова за мишки, а тайнствената Л. изпраща свой ръкопис на издателката на писателката и тя е готова да го публикува, защото го харесва“, разказа още тя.  

Водещият на предаването "Един неделен ден по шосето“ Або представи романа "Тимбукту“ на Пол Остър. Главни герои в него са кучето Г-н Боунс и неговият стопанин поета Уили Г. Кристмас. "В момента, в който разбира, че умира, отива заедно с Г-н Боунс в Балтимор, за да намери своята учителка и да й занесе малко ключе за сейф на автогарата, в който е заключил всичките си неиздадени ръкописи. Главният герой е кучето, което разказва за това какво си мисли Уили. Г-н Боунс на няколко пъти в книгата изпада в едни много дълги сънища, които са един вид сюжет в сюжета. В тях кучето разговаря с Уили и тези техни разговори са абсолютно реални и имат въздействие върху истинския му живот“, разказа той.  

След смъртта на стопанина си Г-н Боунс тръгва да търси щастието си по широкия свят. Намира дом в задния двор на едно китайско дете, където живее тайно, докато бащата не го открива. Г-н Боунс бяга и намира дом при друго семейство. "След като кастрират кучето, то започва да води един все по-тъжен живот, въпреки цялата любов, която получава от това семейство.

В един момент, когато семейството отива на семейна ваканция преди Коледа, го оставят в кучешки хотел, но той от мъка и от самота се поболява още повече и избягва. В края на книгата Г-н Боунс се озовава на ръба на една магистрала и започва да си мисли за Тимбукту. Тимбукту според Уили е отвъдното, където хората се преселват, когато свърши земният им път. Той е обещал на Г-н Боунс, че там има място за него“, разказа Або.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пловдив - с най-мръсен въздух в ЕС
Рокади в ДПС
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: