Иван Гарелов за войната в Израел: Ще се случи много страшно нещо, независимо от това ще се намери решение

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (0)
10:39 / 18.10.2023
4191
Ескалация във военно отношение и сблъск между израелци и палестинци няма да има, тъй като в момента израелската армия е организирана, тя е в настъпление, 300 хиляди души са там, докато палестинците вече се крият, държат заложниците, те са в отбранителна позиция. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" журналистът Иван Гарелов.

По думите му това, което пречи на двете общества да се разберат, са външното влияние и вътрешните противоречия. 

"Най-близо до мира бяха Израел заедно с палестинците, когато начело на Израел като министър-председател са били бивши генерали, които са станали национални герои - от Моше Даян, Ариел Шарон, Ицхак Рабин, който убиха, Ехуд Барак. Те понеже знаят цената на мира. Второ, те не се страхуват, че някой може да ги упрекне, те са герои и са извоювали славата си, никой не може да ги упрекне, че те са мекушави или отстъпчиви. А и на тях между другото палестинците много повече вярват.

Най-реалистично смятам, че проблемът можеше да бъде разрешен, независимо от кръвопролитията и сегашното кръвопролитие и това, което предстои тези дни да се случи, защото ще се случи много страшно нещо, доколкото поне ми изглежда. Независимо от това ще се намери решение, и те даже по-скоро ще правят не двете държави, а по-скоро трябва да живеят в една държава, за да се пазят от съседите си, които не винаги са добродетелни. Когато те не воюват помежду си, ще се пазят от външните хора, разбира се, всеки трябва да си има своята автономия", коментира Иван Гарелов.

Той обърна внимание на позициите на САЩ, ЕС и ООН: "Свалям шапка и отдавам дължимото на позицията на съюзниците, които са в лицето на САЩ и Европейския съюз и на ОНН, разбира се. Всички те в своите декларации правят достатъчно ясни намеците, просто трябва да го четеш внимателно, достатъчно ясни намеци към Израел да не се увлича, неговата реакция да е неадекватна на това, което се е случило на самите тях. Т.е. да не изпада в кръвопролитие, погром страхотен и т.н., който ще върне топката обратно. Защото после световното обществено мнение пък ще тръгне в обратната посока".

Виж коментарите (0)

Още по темата (236):
22.06.2024 МВнР излезе с предупреждение
17.06.2024 Нетаняху разпуска военния кабинет
01.06.2024 Нетаняху: Няма да има постоянно примирие в Газа, докато ХАМАС не бъде
унищожена
31.05.2024 Израел си иска заложниците
31.05.2024 Израел предложи прекратяване на огъня 
26.05.2024 В Израел вият сирени за въздушна опасност
Още новини от Национални новини:
Българка от плаж в Гърция: Потвърждавам новината за увеличението ...
Днес ви е било топло? По-добре вижте какво предстои от утре
Георги Георгиев към ПП-ДБ: Колеги, то няма управляващи, на кого щ...
Патриарх Даниил призова за преодоляване на разделението сред прав...
Джевдет Чакъров: Очаквайте хода на Ахмед Доган
Убийството в Слънчев бряг заради жена: Един само видя, че Цецо къ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).