ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Изброиха най-актуалните схеми за телефонни измами, вече не звънят само на стационарни телефони
©
Телефонните измамниците вече не звънят само на стационарни телефони, а и на мобилни, каза инспектор Златка Падинкова, началник на сектор "Измами" при Главна дирекция "Национална полиция“ (ГДНП) към МВР на брифинг пред журналисти. Днес беше дадено началото на национална кампания срещу телефонните измами – "Заедно срещу телефонните измами“. Партньор на полицията в рамките на кампанията е "Кауфланд България“.

От началото на 2024 г. до края на септември само към абонатите на един телеком са идентифицирани близо 100 000 позвънявания с цел измама, посочиха от ГДНП. Най-често жертвите са възрастни хора над 70-75 години. Най-много опити за телефонна измама има в София-град, както и в областите Варна и Бургас. 

Нанесените щети от началото на 2023 г. досега са в размер над 3,5 млн. лева. От началото на 2024 г. до краят на септември тази година сумата е над 2 млн. лева.  От началото на годината до момента са предотвратени 359 телефонни измами, а общо 49 са разкрити, посочиха от ГДНП. Задържани са 58 души. 

Доскоро практиката е била първото обаждане да бъде на стационарен телефон и след това комуникацията да продължи на мобилен, но вече има случаи, в които и първото обаждане е на мобилния, обясни комисар Падинкова.

Най-актуалните схеми за телефонни измами са – съдействие на полицията при провеждане на полицейска операция, осигуряване на пари за лечение или операция на близък роднина, осигуряване на средства за освобождаване на близък или роднина, който е причинил пътнотранспортно произшествие с пострадал или загинал, каза комисар Падинкова.

"Най-новото е обаждане от служител на дружество за комунални услуги, за неплатени задължения – за ток, вода и други. Искат ли ти пари по телефона, това е телефонна измама", посочи Златка Падинкова. Измамниците стават вербално агресивни с цел да провокират жертвата да изпълни техните оказания – заплашват ги, че ще изпратят джип с маскирани мъже, които ще пребият жертвата, много цинични изрази и други, допълни тя.

В рамките на кампанията информационни материали ще бъдат разпространявани в магазините на "Кауфланд" и мобилните приложения на веригата.

"Общата ни цел е да разясним на хората как да разпознават телефонните измами и как да се предпазват от тях“, каза старши комисар Емил Пармаков, зам.-директор на ГДНП.

"За нас е важно освен да разкриваме престъпления и да ги предотвратяваме. По-добре е едно предотвратено престъпления отколкото разкрито, с последствията, които води след себе си“, каза Денислав Донков, началник на сектор "Контингент и превенция" в ГДНП.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Почина Кирил Маричков
Български национален отбор по футбол
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: