ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Изчезваме: Нация от пенсионери, умиращи и емигриращи
Автор: Харитина Агопян 15:48 / 01.11.2023Коментари (1)1377
© Фокус
Положението в България е много критично. Ние сме най-бързо топящата се нация не само в Европа, а в световен мащаб. Това каза Росица Стелиянова – директор "Програми и проекти“ към Асоциация на индустриалния капитал в България, в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“. 

За последните 10 години сме намалели с 850 000 души и това е тенденция, отбеляза тя. Очакванията са, че при следващото преброяване населението на България ще бъде под 6 милиона души.  

Бизнесът изпитва остър недостиг на работници, тъй като близо 50 000 души годишно се пенсионират. "Още толкова почиват, около 350 000 емигрират и на практика ние няма с кого да запълним тези места“, посочи тя. 

Росица Стелиянова отбеляза, че една немалка част от младите хора нямат трудови навици и желание за създаване на семейство. "Тук в някаква степен вина имат и родителите, които приемат да поддържат децата си и да ги издържат, дори когато са извън младежката възраст. Това ги прави много неактивни, те загубват самостоятелност, стават все по-отдалечени от мисълта и желанието да имат семейство.“  

По думите й липсва целенасочена държавна политика за младите хора, заложена в стратегически документ и реално изпълнявана. "Много пъти са обсъждани някои предложения за програми или мерки, но те са изолирани. Няма цялостна интегрирана политика, която да стартира от системата на образованието, която се нуждае от по-задълбочена реформа по отношение на кариерно ориентиране на децата още в началните класове на средното образование, разяснителни кампании по отношение на важността на семейството, трудовите навици и възможностите за реализация по търсените на пазара на труда професии“, обясни Росица Стелиянова.  

Краткосрочните мерки за решаването на проблема според нея са свързани с облекчаване на достъпа на чужди граждани до пазара на труда у нас. В дългосрочен аспект е необходимо изготвяне на конкретен план за действие, а средствата, предвидени в тази посока, да бъдат облечени в конкретни проекти, които да започнат да се реализират.  

Една от идеите за задържане на младите хора по родните им места е създаване на т.нар. младежки градчета в някои от областните градове. "С идеята, ако един млад човек остане да работи в града си и сключи първи договор с работодател за три, четири или пет години, за един период от време общината да поеме разходите за едно такова жилище. Говорим за жилища, построени или откупени от страна на общината. В общините има изоставен сграден фонд, който може да бъде купен. Те могат да бъдат реновирани и превърнати в тип общежития“, обясни Стелиянова. 

Идеята младите семейства да ползват данъчни облекчения за жилище също е изцяло в компетенциите на общините, отбеляза тя. "От страна на държавата могат да бъдат въведени определени данъчни облекчения на редица други данъци, които плаща всеки един от нас, на семейства, които имат две или повече деца и с минимален образователен праг“, посочи още Росица Стелиянова.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
До кога Тиквеницзи ще управляват България?
на 01.11.2023 г.
0
 
 
34 години екстремна политика! Как да слажиш кранче на Българина и да го тормозиш, за да го Обереш!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: