Издръжката на член от четиричленно домакинство достигна 480.70 лева

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:09 / 24.07.2009
1659
Издръжката на живот на един член от четиричленно домакинство (двама възрастни и две деца) в края на юни т.г. достигна 480.70 лева, или домакинството трябва да разполага месечно с 1 923 лева, за да се храни съобразно нормите за калорийно съдържание на храните, да поддържа разходите си за дома, да се облича и образова. Това каза на пресконференция Любен Томев - директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Той представи резултати от наблюдението на потребителските цени на ИССИ и издръжката на живот през юни т.г. По думите му има определен процес на задържане и дори намаляване на цените на продуктите от потребителската кошница на българина.

Наблюдава се намаляване на продажбите на хранителни и нехранителни стоки, заетостта също намалява, а доходите се задържат и се върви към политика на замразяване на работните заплати, посочи директорът на ИССИ. Според Любен Томев тези показатели засилват тревожните очаквания на българите какво ще се случи до края на годината.

През второто тримесечие на 2009 г. хранителните стоки средно са поевтинели с 0.1%, но ценовите изменения са разнопосочни за отделните стокови групи, сочи анализът на ИССИ.

Най-ярко изразен е сезонният спад при зеленчуците и зеленчуковите консерви - с 15.6%, като ценовото предлагане на пресни зеленчуци е с 20.7% по-ниско. При доматите и краставиците сезонното намаление е между 23.1% и 52.7%, при зелето - с 22.5%, а при тиквичките - със 71%.

Увеличение има при зрелия кромид лук - с 8.9%, при морковите - с 20%, при картофите - с 23%. Спрямо юни 2008 г. пресните зеленчуци сега са по-скъпи средно с 12.4%, посочи Томев.

Източник: bTV


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Въшният ни министър обсъди отпадането на визите за българите, път...
Автомобил е по таван на магистрала "Тракия"
Пеевски: Николоски незабавно да бъде обявен за персона нон грата
Кошмарен трафик в Кресненското дефиле: Аварирал тир образува задр...
Регистрираха земетресение у нас
Загатна за нов проект


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).