ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Изоставената царска резиденция в Пловдивско
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:35 / 29.08.2024Коментари (0)3721
© България днес
В окъпания от лятно слънце парк на царския дворец в карловското село Баня Симеон, невръстният син на цар Борис III, тича по алеите с още няколко хлапета на неговата възраст. Баща му е на лов за яребици с местната ловна дружинка. По-късно ще се прибере уморен от излета в Балкана, за да прекара вечерта със своето семейство. Така изглежда животът в любимата лятна резиденция на цар Борис III в спомените на местни хора. Разказите се предават през поколенията и така оживяват до наши дни.

Обичаният от народа монарх си отива от този свят на 28 август през 1943 г., а от идиличната картина в двореца в Баня сега няма и помен. Дървените порти са здраво залостени. През резбованите с красиви орнаменти капаци на прозорците едва-едва се прокрадва светлина. Дворът е обрасъл в бурени. Зад високата ограда се вижда сградата, в която преди години цар Борис III е посрещал своите гости. Днес имотът е собственост на царското семейство на цар Симеон II, но няма и помен от някогашния блясък. Надеждите на местните хора са, че дворецът ще бъде ремонтиран и отново в него ще кипи живот. За да се превърне отново в красивата забележителност от едно време.

"Царският дворец в Баня е единственият, който е построен от цар Борис III, другите са правени по времето на неговия баща Фердинанд I - разказва Пепа Иванова, дългогодишен уредник в някогашната резиденция. Цар Борис III е бил на лечение в Хисаря през 1925 г. и решава да посети в Баня своя приятел, фабриканта Велизар Багаров. Царят е страдал от ревматизъм и по съвет на Багаров на няколко пъти посещава селската баня, за да облекчи болежките си. Резултатът е бил много добър. 

Най-вероятно заради това монархът решава да построи лятната си резиденция в Баня. Купува ниви от селяните, общо десет декара. Строежът започва през 1927 г. и продължава до 1929 г. Архитекти са Иван Васильов и Димитър Цолев. Спазено е желанието на царя сградата да бъде във възрожденски стил. Да не бъде прекалено голяма и да се обзаведе без излишен лукс. 

На първия етаж е разположен кабинетът на цар Борис III. Има и голям салон, където монархът е приемал гости. Големият наш писател Елин Пелин е бил един от честите посетители в лятната царска резиденция. Идвали са политици, интелектуалци, както и обикновени местни хора. На втория етаж има само спални помещения. Там са отсядали сестрите на цар Борис III Евдокия и Надежда и брат му княз Кирил."

Знае се, че цар Борис III и брат му княз Кирил имат заслуга за оформянето на парка, който се е простирал на 7 декара. Двамата са били много умели ботаници. На 3 декара е разположено стопанство с къщичка за помощния персонал. В цялата царска резиденция има картини на български и европейски майстори.

Дърворезбите са дело на изключително умели тетевенски занаятчии. Запазени са много предмети от царско време, сред които и две трикраки столчета, направени за децата на царя Симеон и Мария Луиза. Бъклици, стомни, статуетки и още много подаръци, получени от цар Борис III, се съхраняват в лятната му резиденция. Там е и личният грамофон на царя.

"Дядо Петко Минчев от Баня, който е работил като охрана в царската къща и доживя до сто години, ми е разказвал, че неговите две дъщери са си играели в двора с децата на царя - разказва Пепа Иванова. Дядо Петко се срещна със Симеон II при завръщането на царя в Баня. Беше трогателно! Двамата се познаха, а дядо Петко не можа да сдържи сълзите си."

След като Симеон II се установява в България, дворецът на цар Борис III в Баня се стопанисва от местна винарна и бързо е превърнат в популярна туристическа атракция. Но след това проектът е прекратен и от дълги години красивата резиденция е държана под ключ.

81 години след кончината на Борис III, всички в Баня се надяват, че един ден дворецът отново ще грее в царствения си блясък, пише "България Днес".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бюджет 2025
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Пешеходният мост в Пловдив става общински
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: