Изследват овчето сирене заради съмнения за примеси
Точно преди месец от Сдружение "За достъпна и качествена храна“ съобщиха за проведен тест в акредитирана международна лаборатория на пет от най-популярните марки български овчи сирена, показал шокиращи резултати. Анализите установили, че само едно от петте марки овчи сирена наистина е произведено само от овче мляко, останалите са смес – овче с краве мляко.
И тъй като от Българската агенция за безопасност на храните се самосезираха и насрочиха свои проверки, Sinor.bg попита за резултатите от тези инспекции.
Към този момент родните власти са приключили единствено с документалните проверки в съответните мандри. И според тях документално е доказано, че има "проследимост на вложените суровини по технологични дневници на всички произведени през последните три месеца партиди овче сирене. При проверките не е установено влагане на краве мляко в овчето сирене".
Успоредно с това са взети и четири проби овче сирене от произволно избрани партиди на същите мандри, които се продават в търговската мрежа. Пробите са изпратени за изследване в лаборатория в Хърватска, като се очаква резултатите да излязат след около 2 седмици, съобщиха от БАБХ. С други думи - инспекцията ще се проточи с близо 2 месеца, време, в което всеки нарушител би могъл да потули нередностите.