ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Изядохме 4365 тона фалшиви млечни продукти само за четири месеца
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:26 / 04.07.2024Коментари (12)28548
© Blagoevgrad24.bg
илюстративна снимка
Производството на имитиращи млечни продукти у нас нараства рязко. Това отчитат от Министерството на земеделието в последното си информационно табло за "Мляко и млечни продукти“. Според данните, за първите 4 месеца на тази година са произведени 4365 тона млечни продукти с растителни масла, което е ръст с около 20 на сто спрямо същия период на миналата 2023 година, когато количеството на произведените имитиращи продукти е било 3634 тона, съобщават от асоциация "Активни потребители".

Вносът у нас на млечни продукти се задържа на високи нива. През 2023 г. сме получили 10 500 тона сирена и извара от Германия, близо 7000 тона от Полша и почти толкова от Нидерландия, от Италия, Румъния и Белгия у нас са влезли още почти 13 000 тона млечни продукти. На този фон от МЗХ регистрират спад в производството на българско прясно мляко.

През 2023 г. родните животновъди са произвели почти 792 000 литра мляко, което е с около 150 000 литра по-малко спрямо 2021 г.

"В момента изкупната цена на млякото варира между 50 ст. и лев без ДДС. Има спад. Преди година варираше между 90 ст. и 1,20 лв. без ДДС“, коментира пред БНТ собственичка на ферма. Годишно фермата ѝ добива по 80 хил. литра мляко от 20 млекодайни животни. По думите ѝ разходите за отглеждането на животните и добиването на литър мляко за фермерите излиза по груби сметки около 2,40 лева/литър. "В това число не включваме разходите за лекарствени продукти, гориво, електроенергия, вода и други консумативи“ пояснява собственичката. "Сметката излиза, само когато си регистриран и можеш да продаваш на краен клиент.

Така млякото, което продаваме на частно е с по-висока цена и можем да изхранваме животните“. Тя си обяснява цената на млякото от 3 лева и нагоре в магазините заради разходите на преработвателите за обработка, транспорт и пастьоризация.

Но остава въпросът: при наличната конкуренция на млечни продукти – от собствено производство и внос, как цените се задържат толкова високи и не се разкриват резервите за намаляване на себестойността им? Дори там, където няма посредници – на фермерските пазари и фирмените магазини, млечните продукти си остават "златни“. Забелязахме, че дори в магазини към самите ферми цените са шокиращи, пишат от асоциацията.

По данни на БАБХ през миналата година 12 хиляди тона имитиращи продукти са произведени от предприятията от хранително-вкусовия бранш у нас. И естество, платени и изконсумирани от потребителите на висока цена. 

"Когато се храним в ресторант или си купуваме примерно баничка, самият търговец е длъжен да уведоми клиента, че в ястието има имитиращи продукти. Същото се отнася и за хотелите - когато поднасяш закуска, трябва да обозначиш кое сирене е от краве мляко, и кое е имитиращ продукт“, поясняват от агенцията. Остава отворен въпросът обаче, дали това се случва.

Практиката да се произвежда нещо, което прилича на сирене, но всъщност има изцяло или почти изцяло растителен произход, се появи преди около 15 години благодарение на развитието на модерната съвременна индустриална химия и технологии. Съставките на имитиращите продукти са палмова мазнина и калций, което прави продукта с растителен произход. Възможно е и добавяне на малко количество мляко. С тази формула може да се продава нещо по-евтино, което да прилича на сирене, но по своето естество това е чиста измама.

Големият въпрос: Къде отиват ментетата?

Тук обаче идва големият въпрос: след като тези продукти почти отсъстват от супермаркетите, а в същото време Министерството на земеделието и храните отчита увеличение на производството им с около 20 на сто, къде се влагат те.

Преди пет години асоциация Активни потребители направи тест на състава на баничките със сирене. Закупени са двайсетина банички от различни места и е анализиран техният пълнеж. Оказа се, че най-добрите екземпляри съдържат извара. В една баничка изобщо няма пълнеж, а в останалите около 15 е установена палмова мазнина. Тези фалшиви сирена вече се влагат и в други продукти – в шопската салата, в картофките със сирене, отиват по ресторанти, не дай боже детски градини и училищни столове.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
преди 5 ч. и 46 мин.
0
 
 
Всичко е бизнес! И със здравето на хората се върти ,,чудесен"бизнес! Внасят ни боклуци, ЕС ни ограничава в нормално развитие,но...имаме доста прости, алчни и безскрупулни управници! Обречени сме!!!
Aнонимен
на 05.07.2024 г.
0
 
 
Продължавйте да ни разболявате УМИШЛЕНО БАБХ И РЗИ !!!! Украински хляб и мляко бъкан с радиация! Мислите ли,че след 20 години няма да капем като мухи от рак???Е ТОВА Е ЕС ЗА НАС ЕДНА ОГРОМНА СМЪРТ И ГЕНОЦИД!!! ДОКАТО НЯМА ПРЕВРАТ ТУК НЯМА ДА СЕ ОПРАВИМ СЛЕД 20-30Г. ИЗЧЕЗВАМЕ КАТО НАЦИЯ.БЛГОДАРЕНИЕ НА ЕВРОАТЛАТИЗМА ПОТДЪРЖАН ОТ НЕНОРМАЛНИ ЕВРЕИ!!!
Aнонимен
на 05.07.2024 г.
0
 
 
Смятай що ракови клетки сме изяли!!! И БАБХ И РЗИ ПОДКРЕПЯТ ТОВА,ДА ГНИЯТ В АДА ТЕЗИ ЕВРОФАШИСТКИ ИНСТИТУЦИИ!!! Все още ли вярвате на ЛИБЕРАЛ-ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПРОСТИТУТКИ ОТ ЗАПАДА??? ИМАХМЕ ХУБАВА И КАЧЕСТВЕНА ХРАНА ОТГЛЕЖДАНА НА НАШИ ЗЕМИ,СЕГА ЗАПАДНА ПУМИЯ САМО И ХИМИИ С ГМО+БУБИ.ТОВА ЛИ ХАРЕСВАТЕ БУСТЕР ТЪПАЦИ???НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙТЕ ПО ЩАНДОВЕТЕ В ГОЛЕМИТЕ ТЪРГОВСКИ ВЕРГИ ОТ ЗАПАДА СИ ИМА ОЩЕ ВРЕДНА ХРАНА ОТ КОЯТО УМИРАТ ХИЛЯДИ ГОДИШНО НО НЯМА РЕАЛНА СТАТИСТИКА ОТ ТОВА,ЧЕ ОТ ГНУСНАТА ИМ ХАРАНА УМИРАМЕ!!! ЗАПАДА Е ЕДНА ОГРОМНА ЛЪЖА!!!
Aнонимен
на 05.07.2024 г.
+1
 
 
Спрете вноса на палмова мазнина
Aнонимен
на 05.07.2024 г.
0
 
 
Така става при липсата на държава.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Световна черна хроника
50-ото Народно събрание
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: