Как да изберем най-доброто агнешко месо за празника

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:52 / 30.04.2024
2814
Агнешкото месо се класифицира в зависимост от възрастта на животното: млечно (месо от агне-сукалче, хранено само с майчино мляко) - максимална възраст 3 месеца; младо агне (вече "отбито“ от мляко и прехвърлено на фуражи) - от 3 до 5 месеца; младо охранено и вече "тревопасно“ агне – 6–8 месеца; класическо агнешко - от агне на 8 до 12 месеца; шилешко – от шиле или "възрастно“ агне на 12–14 месеца. Млечното агнешко се счита за най-крехкото и меко. 100 грама съдържат 192 kcal. Освен това количеството холестерол е няколко пъти по-ниско в сравнение с говеждото и свинското месо.

Младото агнешко месо съдържа голямо количество полезни витамини и минерали, незаменими аминокиселини и протеини. То е ценен източник на цинк, който е от съществено значение за нормалното функциониране на имунната система. Има мек розов оттенък. Колкото по-старо е агнето, толкова по-тъмно е месото. Що се отнася до специфичната миризма, тя е присъща само на месото на възрастни индивиди. 

Истинското агнешко има приятен фин аромат. 

Видове агнешко месо 

Врат 

Евтино месо с богат вкус. Използва се за приготвяне на бульони, пържоли и печено. Двойното вратно филе е подходящо за шпиковане. Препоръчително е да се подложи на продължителна топлинна обработка. 

Бон филе 

Много мека и фина част. Използва се за приготвяне на шишчета и други ястия на грил или скара. Подходящо за краткотрайна обработка при високи температури. Има отличен вкус и аромат. 

Плешка

Използва се активно в кухните по целия свят. Най-често се пече цяла на фурна. Подходяща и за готвене на части. Перфектно се допълва със зеленчуци и ориз. Доста меко месо, но все пак малко по-твърдо от задното бутче. 

Гръб 

С фина структура и почти пълна липса на мазнини. Препоръчва се за обработка при високи температури, времето за термична обработка е минимално. Може да се използва за печене или пържене, както и за шишчета. Най-често - за котлети. 

Гърди 

Евтино месо с високо съдържание на мазнини. Може да се пече с костите. Използва се за задушаване (задължително се отделя от костта и се нарязва на ситно), приготвяне на супи, яхнии, пилаф (с ориз) и други ястия. Отличава се със своята сочност и наситен вкус. 

Бут

Съдържа минимум кости и мазнини и се отличава със своята сочност. Често бутчето се пече цяло. Филето е подходящо за пържоли и печене на скара. Джоланът е подходяща съставка за ястия от италианската или азиатската кухня. 

Рагу 

За приготвяне на рагу се използва месо от врат, гърди и джолан. Отличава се с високо съдържание на мазнини, сочност и богат аромат. Как да изберем? Висококачественото агнешко е еластично, с нежен розов оттенък. Мастните ивици са бели. Пожълтяването им показва, че не е агнешко, а овче или дори старо овнешко. Яркочервеният оттенък на месото също означава, че овенът или овцата са били най-малко на две години по време на клането.

Можете да определите свежестта, като натиснете месото с пръст. Ако формата му се възстанови бързо, значи е с високо качество. Но в случай, че ямката се запази дълго време, трябва да откажете покупката. Свежестта на агнешкото може да се определи и по миризмата. Тя трябва да е приятна, без признаци на плесен и гнилостни процеси. 

Как се готви агнешко? 

Можете да подчертаете вкуса му, като използвате сосове със сладък и кисел вкус. За марината се използват мляко, кисело мляко и сметана. Най-добрите подправки за агнешко месо са чесън, розмарин, джинджифил и босилек. Преди пържене парчетата месо могат да се потопят в тесто или да се овалят в галета. При задушаване може да добавите сушени кайсии, сини сливи, семена от нар, съветва actualno.com.

Виж коментарите (0)

Още по темата (197):
13.05.2024 Затвориха 7 обекта след нередности с вносни храни
11.05.2024 Светла събота е! Какво не трябва да се прави днес?
08.05.2024 Светла сряда е! Църквата почита свети Йоан Богослов
07.05.2024 Дядо и внук преминахa хиляди километри от Канада, за да посрещнат Великден в Пловдив
07.05.2024 Как да си приготвим невероятно вкусни яйца с останалите от Великден
07.05.2024 Проф. Байкова: След празниците да има почивка от червеното месо и агнешкото
Още новини от Национални новини:
Голям шеф в банка и работещ в телевизия изнудвани с голи гей сним...
ГЕРБ: Можем да направим правителство без "ДПС - Ново начало", АПС...
Явор Божанков след поредното нападение в столичен мол: Това е смр...
Задържаха насилник, пребил приятелката си до припадък
Имотен експерт: Сключват се сделки на офертните цени, хората вече...
Смърт отложи делото срещу Божков


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).