![](http://i.id24.bg/img/loader.gif)
ЗАРЕЖДАНЕ...
Как да познаем дали зехтинът е менте: Ароматът му трябва да се доближава до усещането за окосена трева или отчупена колонка домат | ||||||
| ||||||
Ето как е поскъпнало маслиновото олио според осреднените данни на Националната статистика. Януари миналата година литър е струвал 20 лева и 50 стотинки. През октомври тази година цената му вече е почти 25 лева. Телевизионен водещ, ресторантьор и кулинар, а вече 6 година е и сертифициран дегустатор на зехтин, съобщава Би Ти Ви. Ирина Тенчева казва, че от 2017 г. досега цената на зехтина е скочила три пъти. Причината е в климатичните изменения, които засягат югозападната ни съседка. "Северна Гърция е залесена със специални сортове, които изискват поне 45 дни температури под 10 градуса. Последните две години такива плътни дни, дълги периоди над 40 дни с ниски температури няма. Заради това реколтата е много по-малка, а цената е по-висока“, обясни Ирина Тенчева. Поскъпването му се усеща и от българските потребители. Преди година студено пресован зехтин е струвал с почти 20% по-малко, а на фона на повишаващите се цени се увеличават и мнимите търговци. В края на миналия месец властите в Испания и Италия съвместно с Европол са арестували 11 души, свързани с престъпна група, продаваща негоден за консумация зехтин. Иззети са 260 хиляди литра зехтин менте, предвиден за европейския пазар. Преди дни гръцката полиция арестува баща и син, купували тонове слънчогледово олио от България, което оцветявали и го продавали като "висококачествено маслиново масло“. "По етикет под 0,8 киселинност - тогава говорим за "екстра върджин“ зехтин. Зехтинът трябва да има ясно изразителен цвят, трябва да нямаш съмнение за пиперливостта и плодовата нотка. Ароматът на зехтина трябва да се доближава до усещането за окосена трева или отчупена колонка домат“, допълни Ирина Тенчева. Ако не сме сигурни за качеството на зехтина, е по-добре да ползваме краве или кокосово масло. Очакването и на експертите и потребителите е зехтинът да поскъпне още следващата година. Същевременно от българската Агенция за безопасност на храните съобщиха, че зехтин с неясен произход се продава в Югозападна България. Акцията е била по искане на полицията, които са потърсили съдействие от Агенцията по безопасност на храните за констатиране на нарушения при продажбата на зехтин. Проверките са извършени в хранителни магазини на главен път Е-79 и в района на граничния пункт "Кулата". От проверени пет обекта, в четири е намерен зехтин без документи за произход. "Установихме продажба на зехтин без етикет, само с гръцки надписи на кутиите. Възбранили сме ги. Наложили сме санкции", каза д-р Калина Милушева – началник на отдел по контрол по храните. Според специалисти, трудно бихме различили качествения от фалшивия зехтин. Само лабораторни изследвания биха могли да го потвърдят. Търговци казват, че ниската цена винаги е предпоставка за измама. Проверките на Агенцията по безопасност на храните ще продължат. Обхватът на търговските обекти ще бъде увеличен. Предстои да бъдат взети и проби от количества, които са с установен съмнителен произход. Засега не е ясно дали има опасност за здравето на хората, които все пак са консумирали от фалшивата продукция. |
За контакти:
тел.: 0886 59 82 67
novini@plovdiv24.bg
гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg