Как да разберем дали киселото мляко и меда, които сме купили, имат имитиращи и заместващи съставки?
Как да "хванем“ в домашни условия дали има глюкоза в меда или нишесте в киселото мляко бяха само част от опитите, демонстрирани днес в лабораториите на Икономическия университет във Варна. Денят на отворените врати бе организиран от катедра "Стокознание“ във висшето училище. Той премина под наслов "Качество на стоките и информиран избор на потребителите“ и бе посветен на Световния ден на потребителите 15 март.
Един от акцентите на инициативата е информираността на кандидат-студентите за различните дисциплини с практичен характер в университета, посочи за БТА ръководителят на катедрата доц. д-р Антоанета Стоянова.
В домашни условия има възможност да се разбере дали в определени продукти има имитиращи и заместващи съставки, посочи Стоянова. Дали има нишесте в киселото мляко може да се разбере с помощта на разтвор от йод. Ако млякото придобие виолетов, а не кехлибарен цвят, означава, че производителят си е позволил да нарушава правилата. Опитът не дава отговор какво е количеството на нишестето, а само дали има такова, допълни Стоянова.
У дома може да се разбере и дали в меда има глюкоза. Това става с помощта на медицински спирт. Ако разтворът придобие вид на айрян, значи в меда има глюкоза.
Главен асистент Радослав Радев допълни, че опитите за вида на влакната се прави чрез паленето им на малка спиртна лампа. И даде пример с памука, който гори бързо, а след като бъде отдръпнат от пламъка, продължава да тлее и да мирише на изгоряла хартия.
Заради устойчивите политики в рамките на ЕС в момента качеството на текстилните стоки придобива голямо значение, допълни Радев. Той припомни, че се налагат все повече изисквания и към багрилата на тъканите. По думите му в лабораторията студентите могат да правят различни опити как се губи наситеността на боята в зависимост от режима на пране, вида на перилния препарат, светлината, морската вода, човешката пот.