Как да разберем дали сиренето на шопската салата в ресторанта е истинско?
По-строги правила за ползването на имитиращи продукти в заведенията въвежда Министерството на земеделието. В магазина е задължително имитиращите продукти да са отбелязани на етикета, но в ресторанта никъде не се отбелязва дали сиренето върху шопската салата е имитиращ продукт. С готвените промени предоставянето на тази информация в заведението за обществено хранене ще стане задължително.
Каква е разликата в цените на сиренето и на имитиращия продукт?
Средната цена на имитирация сирене продукт е 5 лева за килограм. В същото време цената на сиренето върви между 15 и 20 лева за килограм или 3-4 пъти по-скъпо от имитацията. Как обаче би се отразила замяната на сиренето с имитиращ продукт на цената на шопската салата.
За целта проверяваме 6 основни продукта за една порция според калкулация в рецептурник: домати (150 гр), краставици (150 гр.), сирене (50 гр.), лук (25 гр.), чушки (50 гр.) и олио (5 мл.).
Към момента цената на доматите средно е 4 лева, 150 грама биха стрували около 0,70 лева. Същата е и средната цена на краставиците. Лукът струва 1,49 лева за кг, а 25 грама са около 0,05 лева. Средната цена на чушките е 3 лева, а 50 грама излизат 0,20 лева. 5 мл. олио е около 0,02 лв.
50 грама сирене излиза около 1 лев. 50 грама имитиращ продукт обаче излиза 0,25 лева. Тоест шопската салата в ресторантите, които слагат имитиращ продукт трябва да е чувствително по-евтина, от при тези, които слагат сирене. Остава отворен въпросът това дали ще е случи и кой ще следи за спазването му.
При приготвяне вкъщи, салатата със сирене излиза около 2 лева, а тази с имитиращ продукт около 1,25 лева.
Мандрите у нас произвеждат все повече имитиращи продукти
За първите 4 месеца на годината от млечните храни с растителни масла са произведени 4 365 тона, а през предходната година количеството на саламурените и чедеризирани имитиращи продукти е било 3634 тона.
Въпреки, че сме традиционен производител на млечни продукти, в страната ни се внасят доста млечни продукти. При сирената и изварата през 2023 г. сме получили 10 574 тона от Германия, 6 921 тона от Полша и 6 475 тона от Нидерландия, както и още 13 617 тона, в които сериозен дял заемат млечните продукти от Италия, Румъния и Белгия, пише сайтът Agri.bg.
Вносът на млечни продукти и на непреработено мляко директно се отразява на родното производство, което се свива под натиска на ниските изкупни цени, наложени от изкупвачите на мляко.