ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Как да реагираме, ако не ни изплащат заплатата на определената дата?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:04 / 25.10.2023Коментари (0)3742
© Sofia24.bg
Ако трудовото възнаграждение се изплаща на два пъти месечно – авансово и окончателно, забавата ще е налице, когато е просрочена както датата за авансовото плащане, така и отделно датата на окончателното плащане. Какво може да се направи, ако не ни изплатят цялата заплата, съветва експертът по трудово право д-р Тодор Капитанов, цитиран от Pariteni.bg.

Хората в по-голямата си част са предани на своята работа, като чрез заплащането за труда си се стремят да поддържат и добро семейно благополучие. В практиката имах случай с работници в малка строителна фирма, които имаха нелеки задължения да извършват различни строителни дейности. С времето обаче работодателят започнал да не изплаща нито навреме, нито цялата заплата.

Въпросния работник във фирмата споделил проблема с колегите си, като след това разбрал, че същият проблем ги засяга и тях. Те решават да се срещнат със специалист в трудовото право, за да разберат как да се защитят от неизплащането на заплатата.

В тези случаи законът е на страната на работещите, защото всеки работник има право да получава своята заплата навреме. Една от законовите процедури е работникът или служителят да напусне работа без предизвестие.

За да може работещият да напусне работа без предизвестие поради тази причина, преди всичко следва да е налице забава от страна на работодателя да изплати дължими плащания на работника или служителя. Забава е налице, когато съответните дължими плащания са станали изискуеми, съответно е настъпил моментът, в който те следва да бъдат изплатени. Такъв момент следва да е установен в трудовия договор, вътрешните правила за работната заплата и др. 

Следва да се има предвид обаче, че в Кодекса на труда е уредено гарантирано изплащане на трудово възнаграждение в размер на 60 на сто от брутното трудово възнаграждение, но не по-малко от минималната работна заплата за страната. Разликата до пълния размер на трудовото възнаграждение остава изискуема и се изплаща допълнително, ведно със законната лихва. Ако плащането е съобразено с тези изисквания, то поведението на работодателя при тази ситуация не може да се окачестви като нарушение, даващо основание за прекратяване на трудовия договор без предизвестие.

Благодарение на проведените разговори и срещи и след като бяха събрани доказателства за неизплащането на заплатите, ощетените работници решиха да предприемат юридически действия срещу работодателя в некоректната фирма, като представиха исковете си пред съотвения съд.

След няколко съдебни заседания, съдът взе решение в подкрепа на работещите, а работодателят и фирмата му бяха задължени да платят всички неизплатени заплати, наред с лихвата и разноските по съдебните процеси.

След тези процедури работещите най-после получиха своите трудови възнаграждения и се почувстваха облекчени, че е спазено съответното съдебно решение. Тук припомням, че при прекратяване на трудовото правоотношение от работника или служителя без предизвестие в тези случаи, работодателят му дължи обезщетение в размер на брутното му трудово възнаграждение за срока на предизвестието – при безсрочно трудово правоотношение, и в размер на действителните вреди – при срочно трудово правоотношение.

Справка:

чл. 327, ал. 1, т. 2 от Кодекса на труда

чл. 270, ал. 2 от Кодекса на труда

чл. 245 от Кодекса на труда

чл. 221, ал. 1 от Кодекса на труда







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пловдив - с най-мръсен въздух в ЕС
Рокади в ДПС
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: