ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Как да възстановите трудовата си книжка, ако сте я загубили
©
Загубили сте трудовата си книжка? Знаете ли как да я възстановите? 

Какви са процедурите при възстановяване?

Загубата на трудова книжка може да предизвика доста главоболия, особено за тези, които разчитат на документа за доказване на трудов стаж при пенсиониране или за друга административна цел. Ето какво трябва да направите, за да  възстановите загубената си трудова книжка, според информация от Наредбата за трудовата книжка и трудовия стаж и официалните процедури на Националния осигурителен институт.

Оповестяване на загубата

Първата стъпка, която трябва да предприемете след загубата на трудовата си книжка, е да уведомите работодателя си. Според Наредбата за трудовата книжка и трудовия стаж, работодателите са задължени да водят и съхраняват част от вашата трудова документация. Те могат да ви издадат нова трудова книжка, ако сте все още нает при тях, като в нея впишат трудовия стаж, натрупан във фирмата. Ако книжката е изгубена по време на работа, това е относително опростена процедура, тъй като работодателят разполага с вашите актуални данни, пише bTV.

Ако обаче сте напуснали работното си място, ще трябва да преминете през по-сложна процедура.

Подаване на заявление за дубликат

В случай на загуба на трудова книжка, следва да подадете заявление за издаване на дубликат. Според законодателството, последният работодател има задължението да издаде нова книжка с данни за трудовия стаж, натрупан при него. Това е регламентирано в Наредбата за трудовата книжка и трудовия стаж, като работодателят вписва само този период, за който разполага с необходимата документация.

Важно е да отбележим, че за периода преди работата при този работодател ще трябва да съберете информация от предходните си места на работа.

Издирване на предишен трудов стаж

След като получите новата трудова книжка, в която е вписан последният ви трудов стаж, следващата стъпка е да възстановите предходните периоди на заетост. Това може да стане чрез връзка с предишните ви работодатели, които трябва да ви предоставят удостоверения за стажа, натрупан при тях.

Ако някои от предходните фирми вече не съществуват, може да се обърнете към НОИ. Институтът съхранява архивите на осигурителните вноски на всички заети лица в България. След подаване на заявление до НОИ, ще получите официални удостоверения за осигурителния си стаж, които могат да бъдат добавени към новата трудова книжка.

Заявление до НОИ

Процедурата по издирване на осигурителния стаж от НОИ е регламентирана и добре разработена. НОИ съхранява данни за осигуровките, които са внесени за вас от различни работодатели през годините. След като подадете заявление, те ще ви предоставят официален документ, който удостоверява вашия осигурителен стаж за определени периоди. Това е особено полезно в случаите, когато някои от предишните ви работодатели вече не функционират.

Актуализиране на новата трудова книжка

След като сте събрали необходимите удостоверения от предишни работодатели и НОИ, следва да актуализирате новата си трудова книжка. Всеки период на заетост трябва да бъде коректно вписан, за да избегнете бъдещи проблеми, например при подаване на документи за пенсиониране. Уверете се, че всички данни за трудовия ви и осигурителен стаж са налице.

Правна рамка и важни документи

Процесът за издаване на нова трудова книжка и възстановяване на информацията е детайлно описан в Наредбата за трудовата книжка и трудовия стаж. Тази наредба е ключова правна рамка, която определя как трябва да се води и съхранява трудовата книжка, както и какви стъпки да се предприемат при загуба.

Документите, които може да ви бъдат поискани при издаване на нова трудова книжка, включват:

- Удостоверения за трудов стаж от предишни работодатели;

- Бележки от НОИ за осигурителен стаж;

- Заявление за издаване на нова трудова книжка.

За да избегнете бъдещи проблеми със загуба на трудова книжка, е препоръчително да съхранявате документа на сигурно място и да правите копие от него. Оригиналът е незаменим, но копие може да ви помогне в случай на загуба.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Секретна операция: Задържаха известен диригент за присвояване на много пари
Първа лига, сезон 2024/2025
Художествена гимнастика - състезания и подготовка
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: