Как се коригира алкохолният градус на ракията?
За алкохолното съдържание на домашните ракиите няма официално утвърден стандарт. В различните райони на страната алкохолното съдържание в плодовите ракии варира от 40 до 42-43°.
За гроздовите ракии, алкохолният градус е от 42-43 до 45. В районите, където по традиция се прави втора дестилация (преварка), алкохолният градус достига 45-50. Независимо от изходния материал, ракия с алкохолно съдържание 50 и над 50° е остра (парлива) на вкус и неприятна за пиене, дори и след отлежаване.
Следователно при корекцията алкохолният градус на масово произвежданите домашни ракии не бива да преминава 42-43. За анасонлийките 48-50°. Това пише в книгата "КАЧЕСТВЕНА ДОМАШНА РАКИЯ. Тайните на проф. Д. Цаков"
С малки изключения, питейната вода у нас е твърда. Съдържа калциеви и други соли, някои от които във водно-алкохолна среда, каквато е ракията, преципитират (пресечат се) и ракията се размътва побелява. По същата причина за разреждане не бива да се използва и минерална вода.
При използване на минерална вода ракията не се размътва. Когато побеляването е слабо, при отлежаване на ракията в дървен или в стъклен съд с добавена дървесина то се губи спонтанно, без допълнителна обработка (бистрене).
Как да изчислим правилно
Умножаваме алкохолният градус на изварената ракия 48, по количеството в литри 35 (35 х 48 = 1680). Получава се числото 1680, което представлява алкохолните градуси на цялото количество ракия.
Разделяме тези градуси на желания алкохолен градус 40 (1680 : 40 = 42). Получава се числото 42. Изваждаме от него количеството на изварената ракия в литри 35 (42 - 35 = 7). Получава се цифрата 7, която показва необходимото количество вода за разреждане. И при двата начина на изчисление се получава един и същ резултат, което е гаранция за достоверност.
Практически разреждането се извършва по следния начин: В зависимост от количеството, ракията се налива в подходящ по големина съд, позволяващ свободно разбъркване.
При постоянно бъркане, на тънка струя в ракията се прибавя изчисленото количество вода. Когато количеството на водата е по-голямо от 2-3 литра, препоръчително е добавянето да става на порции, като след всяка порция ракията се разбърква интензивно за хомогенизиране (смесване).
Изчакват се няколко минути и се влива следващата порция. Това се прави с цел да се предотврати евентуално размътване на ракията, което би се получило при еднократно добавяне на цялото количество вода.