ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Как се коригира алкохолният градус на ракията?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:20 / 31.12.2024Коментари (0)1467
©
За алкохолното съдържание на домашните ракиите няма официално утвърден стандарт. В различните райони на страната алкохолното съдържание в плодовите ракии варира от 40 до 42-43°.

За гроздовите ракии, алкохолният градус е от 42-43 до 45. В районите, където по традиция се прави втора дестилация (преварка), алкохолният градус достига 45-50. Независимо от изходния материал, ракия с алкохолно съдържание 50 и над 50° е остра (парлива) на вкус и неприятна за пиене, дори и след отлежаване.

Следователно при корекцията алкохолният градус на масово произвежданите домашни ракии не бива да преминава 42-43. За анасонлийките 48-50°. Това пише в книгата "КАЧЕСТВЕНА ДОМАШНА РАКИЯ. Тайните на проф. Д. Цаков"

С малки изключения, питейната вода у нас е твърда. Съдържа калциеви и други соли, някои от които във водно-алкохолна среда, каквато е ракията, преципитират (пресечат се) и ракията се размътва побелява. По същата причина за разреждане не бива да се използва и минерална вода.

При използване на минерална вода ракията не се размътва. Когато побеляването е слабо, при отлежаване на ракията в дървен или в стъклен съд с добавена дървесина то се губи спонтанно, без допълнителна обработка (бистрене).

Как да изчислим правилно

Умножаваме алкохолният градус на изварената ракия 48, по количеството в литри 35 (35 х 48 = 1680). Получава се числото 1680, което представлява алкохолните градуси на цялото количество ракия.

Разделяме тези градуси на желания алкохолен градус 40 (1680 : 40 = 42). Получава се числото 42. Изваждаме от него количеството на изварената ракия в литри 35 (42 - 35 = 7). Получава се цифрата 7, която показва необходимото количество вода за разреждане. И при двата начина на изчисление се получава един и същ резултат, което е гаранция за достоверност.

Практически разреждането се извършва по следния начин: В зависимост от количеството, ракията се налива в подходящ по големина съд, позволяващ свободно разбъркване.

При постоянно бъркане, на тънка струя в ракията се прибавя изчисленото количество вода. Когато количеството на водата е по-голямо от 2-3 литра, препоръчително е добавянето да става на порции, като след всяка порция ракията се разбърква интензивно за хомогенизиране (смесване).

Изчакват се няколко минути и се влива следващата порция. Това се прави с цел да се предотврати евентуално размътване на ракията, което би се получило при еднократно добавяне на цялото количество вода.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2025 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Желязков"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
Локо в Първа лига, сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: