ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Как в Радио "Фокус" звучат AI новини?
Автор: Йоланда Пелова 21:26 / 26.09.2024Коментари (0)314
© Фокус
Изкуствен интелект беше обучен на гласа на новинаря на Радио "Фокус" - Биляна Бозинарева. На 23 септември "Фокус" стартира излъчване на регионални емисии в цели 11 региона чрез AI звучене. Това каза в предаването “България, Европа и светът на фокус" на Радио “Фокус" футурологът доц. д-р Мариана Тодорова.

"Това е дълъг процес, гласът се превръща в големи данни и чрез машинно обучение се обучава. Пресъздадохме гласът на Биляна, защото той е топъл, красив, нежен, човечен, грабва вниманието, а и тя даде своето съгласие. В процес на създаване сме на чисто човешки гласове не принадлежащи на никой, за да могат да се ползват за озвучаване на всякакво съдържание", отбеляза доц. Мариана Тодорова.

Тя добави, че продуктът е създаден с малък ресурс: "За мен като учен е важно да оценявам позитивите и негативите. Аз тясно работя със софтуерни инженери и се консултирам. Съгласих се да бъда съосновател в компания ИМКАЙ с Иван Ванков, за да видя реално чистата технология как работи и може да се ползва".

По думите на доц. Тодорова гласът на Биляна е само за Радио “Фокус" с нейно съгласие: "Авторските права са нейни, тя има контрол върху това. И никой не би могъл да злоупотреби с нейния глас, освен, ако някой злонамерен не направи хакерски продукт, но това е извън нашия морален ангажимент  и тя тогава ще бъде защитена в съда по всякакъв начин. Изкуственият интелект може да се ползва за нещо изключително добро, за лекции, уроци, нещо подобно би улеснило общността на слепите хора в България. Но би могло да има и фалшификати, Биляна е първият човек в България и една от малкото в света, чиито глас е дигитален актив. Това е нещо, което съществува извън нея и би могло да й носи приходи след време, а също така ще остане и в историята", подчерта доц. Мариана Тодорова.

"Когато си чувам гласа отстрани е плашещо понякога,  но пък звучи наистина доста по-добре отколкото очаквах. AI новините се пишат от колегите от Агенцията, които съвестно ги пишат. Важно е да няма правописни грешки, защото всяка една изпусната запетая може да смени интонацията и логиката на изречението", сподели в студиото Биляна Бозинарева.

Мариана Тодорова изказа благодарност към тонрежисьорите, защото изкуственият интелект продължава да се учи, благодарение на тяхната намеса, това е човешка обратна връзка. Би могло да се клонират още повече гласове, да се четат новини, но изкуственият интелект анализи не може да направи, той не разбира,  не осъзнава. В този аспект ние ставаме още по-незаменими и затова е важно да разберем, че това са нашите предимства.  Трябва да има  обществен консенсус за какво можем да ползваме изкуственият интелект, с какво не ни ощетява и в какво ни улеснява", разясни доц. Мариана Тодорова.

Според Биляна Бозинарева, тази монета има две страни. От гледна точка, че звучи в 11 региона е голяма чест за нея. От друга страна си има притеснения, но се надява, че те няма да са факт.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: