Какво подобрения да направим, за да повишим цената на жилището си с до 10 000 евро?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
11:19 / 17.04.2023
8922
Дребни подобрения в едно жилище могат да увеличат неговата продажна цена с от 3 000 до 10 000 евро. Това твърди Александър Гергов, съдружник в агенцията за недвижими имоти Antre. Ето как

Всеки собственик на имота желае да получи максималната продажна цена. За да се случи това обаче, първо трябва да се определи реалната пазарна цена, като се вземат предвид редица фактори, сред които предлагането в квартала, близоста до градски транспорт, учебни заведения, медицински заведения, цялостното състояние на сградата, годината на строеж, вида строителство, етажа, изложението, големината и състояние на жилището.

Естествено за максимално най-точна оценка на стойността на имота е добре да се ползват услугите на агенции за недвижими имоти или професионални оценители. Второто нещо, след като пазарна цена на имота бъде коректно определена, е собственик да придаде стойност с различни подобрения, които да позволят обосновано вдигане на цената. Ето и няколко идеи, как това да стане, пише Гергов  в материал, публикуван в блога на агенцията

1. Подобряване на кухнята и банята

Това са помещенията, които изискват най-голяма инвестиция на новодомците. Ето защо ако успеете да освежите тези части на имота, така че да ги направите достатъчно атрактивни и модерни, то може да повишите цената занчително.

2. Поправка на дребни неща

Често те могат да създават неприятно усещане в купувачите и дори да ги отблъснат - лющеща се боя; скърцане или залепване на врати и прозорци; ключалки на вратите, които не работят; мухъл; капещи кранове; разхлабени плочки; миризми;  скърцащи подове и стълби; пукнатини и петна по тавана и стените; повдигаща се настилка.

3. Изхвърляне на старите мебели

Ако мебелите са на повече от 15 години или са амортизирани, то по-добре имота да се продава необзаведен и да се освежи като се пребоядисат стените. Купувачите в повечето случай предпочитат те да си обзаведат жилището, така че това ще ги улесни.

4. Освежаване на входа

Това ще направи добро впечатление не само за имота, но и за съседите. Всеки би се радвал не само да е приятно у дома му, а и около него.

5. Изчистване и освежаване на мазе/таван

Макар и на пръв поглед нещо незначително, все повече хора ценят подобни пространства, които позволяват да се складират ненужни вещи. Ако те са в добър вид, това определено би направило добро впечатление на купувача за качеството и поддръжката на целия имот.

6. Почистване и подредба на дома, включително прозорците

Може би най-важното нещо е купувачите да влязат в чист, приветлив и подреден дом, които се радва на много светлина. Това влияе подсъзнателно на възприятието на хората и много лесно ги кара да се почувстват като у дома си.

7. Подобряване функционалността на жилището.

Преустройство на кухнята като част от хола, като по този начин отделната кухнята се превърне в малка спалня или кабинет. По този начин апартамента става "по-голям“ и функционален.

8.  Превръщане на балкон/тераса в зелен оазис

Всеки човек обича природата. Ако собственикът съумее да претвори тераса/балкон в малък, зелен оазис, където човек да може сутрин на зелено и спокойно да си изпие кафето и прочете пощата си, то това със сигурност би дало допълнителни точки за жилището.

9. Градинката около блока

Ако жилището разполага със зелени площи и те се поддържат, това не само ще се хареса на клиентите, но и ще засвидетелства сплотеността между съседите.

10.  Умни пространства за съхранение на багаж.

Потреблението на хората през последните години се вдига постоянно, което провокира хората да търсят все повече пространства за съхранение на вещи и предмети.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Доц. д-р Евелина Христова: Глоба за тези, които не гласуват
Проф. Михаил Константинов: Ако имат малко акъл, да вземат да напр...
Случаят с "бактерията-човекоядец" в България: Опасна е, защото за...
Коварен капан в банкоматите, може да загубите пари
Meteo Balkans: Издадено е предупреждение за 22 октомври!
Земетресение много близо до София


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).