ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Какво се случва, когато плащаме с телефон
©
Смарт телефоните са не просто устройства за комуникация – те са и нашите банки, лични асистенти, а все по-често и мястото, на което управляваме личните си финанси. Те стават все по-популярни и като портфейли и се превръщат в предпочитан метод на плащане. С помощта на технологиите, плащането с телефон се превърна в ежедневие за милиони потребители по целия свят.

За мнозина хора това е удобен и сигурен начин за плащане, но какви са реалните ползи и потенциални рискове на този метод?

Предимства на плащането с телефон

Удобство и бързина

Едно от най-очевидните предимства на мобилното плащане е удобството, което предоставя. С използването на смартфон не е необходимо да носиш физически портфейл или да вадиш дебитната или кредитната карта всеки път, когато искаш да направиш покупка. Всичко е събрано в едно устройство, което винаги е под ръка.

Достатъчно е да доближиш телефона си до терминала за плащане и готово - трансакцията се осъществява за секунди.

Безопасност

Друг важен аспект на мобилните разплащания е високото ниво на безопасност. За разлика от традиционните физически карти, които могат да бъдат откраднати или изгубени, смартфоните предлагат множество защити.

Дигиталният портфейл може да се заключи с пръстов отпечатък, лицево разпознаване или парола, което значително намалява риска от неоторизирани трансакции. В случай на загуба или кражба на телефона, заключването на устройството и възможността за отдалечено изтриване на данните предоставят допълнително ниво на сигурност, което може да защити финансите ти.  

Лесно управление на финансите.

Мобилните разплащания не само улесняват плащането, но и дават възможност да се проследяват трансакции в реално време. Това дава по-добър поглед върху бюджета и може да помогне при управление на разходите.

Недостатъци на плащането с телефон

Зависимост от батерията на телефона

Въпреки множеството предимства, плащанията през телефон имат и своите недостатъци. Един от основните проблеми е зависимостта от батерията на телефона. За да се направи плащане, смартфонът трябва да има достатъчно заряд. В противен случай, трябва да имаш налични пари в брой или пластика на твоята дебитна или кредитна карта.

Технически проблеми

Зависи от локацията, но трябва да се има предвид, че безконтактните плащания – с кредитна или дебитна карта или плащания с телефон, може да са ограничени. За съжаление, все още, не всички търговци дават възможност за безконтактно плащане, което може да ограничи потребителите. Дори когато мобилното плащане е налично, могат да възникнат технически проблеми – терминалите може да не работят.

Тези технически затруднения могат да доведат до забавяне или дори невъзможност за извършване на плащането, което е неудобно както за клиента, така и за търговеца. В такива случаи често се налага да се прибягва до алтернативни методи на разплащане – с карта или с пари в брой.

Въпрос на сигурност

Макар мобилните плащания да предлагат висока защита, те не са напълно защитени от рискове на сигурността. Смартфоните могат да бъдат хакнати или изгубени, а с тях и достъпът до лични и финансови данни.

Освен това, киберпрестъпленията могат да бъдат сериозна заплаха и въпреки криптираните трансакции и биометричната защита, съществува риск данните на потребителя да бъдат компрометирани. В допълнение, някои потребители могат да станат жертва на фишинг атаки, които да се възползват от уязвимости в системите за мобилни плащания. Поради тази причина е важно да се прилагат допълнителни мерки за защита, като редовно се актуализира версията на операционната система, мобилното приложение, както и да се използва надеждна антивирусна програма.

Плащането с телефон предлага много предимства – от удобство и бързина до повишена сигурност и по-добро управление на финансите. С развитието на технологиите и нарастващото приемане на безконтактни разплащания, този метод става все по-достъпен и популярен, пише Dnes.bg. За щастие - потенциалните негативи могат да се избегнат с достатъчна информираност по отношение на сигурността на дигиталните портфейли и мобилните плащания.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Световна черна хроника
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
Първа лига, сезон 2024/2025
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: