Каменно селище, като от роман на Толкин, откриха на Перперикон

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
13:41
861
Каменно селище, сякаш излязло от романа на Толкин "Властелинът на пръстените", откриха археолозите на Перперикон. Къщите в него са малки, с тесни улици между тях и приличат на жилищата на хобитите от световноизвестната трилогия. Открити са поне 10 сгради в южното подградие на скалния град. Учените ги датират между 13-ти и 14-ти век, когато в района са водени много войни с Византия за контрол на близките златни рудници.

Сградите са били построени върху останките на античен храм. За градежа им хората са използвали камъните от свещеното място, разказва обществената телевизия. Всяко от жилищата е с размери около 20 кв. метра и в него са живеели цели семейства. Там те са извършвали ежедневната си дейност. Доказателство за това са откритите останки от хромели, метални ножове и сърпове, парчета от съдове. В тези сгради са живеели бедните хора и простолюдието.

Археолозите предполагат, че броят на сградите от този тип е над 100, което позволява да се пресметни населението на Перперикон.

Още месец ще продължат разкопките на Перперикон, в момента се работи върху обекти от античността.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Прокуратурата погна бившия кмет на Кърджали за престъпление по сл...
Район в Пловдив се подготвя за спешни и аварийни ремонти
Прокуратурата: Законът е спазен при разследването срещу Джейхан И...
Каракачанов: България е поставена пред опасност
Почина музикант от "Ахат"
За пореден ден: Огромни опашки и напрежение на Летище София


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).