Кардиолог предупреди: Сърцето боли, когато е болно

Автор: ИА Фокус
Коментари (1)
22:13 / 27.09.2024
674
Още не сме задвижили системата, така че да изградим стройна система от мерки, които да обединим в Национален план за сърдечно здраве. Това каза председателят на Дружеството на кардиолозите у нас доц. Васил Трайков в навечерието на Деня на сърцето. 

Той съжали, че заболеваемостта от сърдечно-съдови заболявания в страната продължава да е висока, повече от средната в Европа, а смъртност има дори при пациенти под 65 г. Това е предотвратимо ако правим нещо, за да намалим рисковите фактори, подчерта експертът в предаването "Панорама" по БНТ.

Тази година акцент на превенцията са децата и подрастващите и заедно с образователното министерство имат обща инициатива - седмица на сърцето. "От понеделник учениците поетапно ще бъдат запознати със сърдечно-съдовите заболявания и кои фактори трябва да бъдат контролирани. Така ще са информирани от ранна възраст как да водят сърдечно здрав живот", обясни кардиологът.

Към активните хора има друга инициатива в неделя по обед в големите градове ще тече кампанията "Разходи се с кардиолога си". Така хора и медици ще обсъждат с експерти темата и рисковите за сърцето фактори.

А на въпрос какво причинява болното сърце, доц. Трайков каза: "Сърцето боли, когато се разболее. Въпросът е да не стигаме до там".

Според него в България се справяме доста добре в лечението на сърдечно-съдовите заболявания, имаме достъп до повечето модерни начини за лечение. "Проваляме се в превенцията, защото допускаме да се случват болестите", съжали той. 

"Водим диалог и се надяваме на добра колаборация за в бъдеще. В момента сме в начален разговор, въпреки сериозните инициатива от наша страна още не сме задвижили системата, така че да изградим стройна система от мерки, които да обединим в Национален план за сърдечно здраве, който да задвижим заедно с институциите , или под тяхно ръководство,", отговори доц. Трайков на въпрос дали държавата чува специалистите.

И заяви готовност да предложат експертизата си по темата.

"Очакваме институциите да ни подадат ръка. Да създадат работна група, в която да се включим като експерти. Може да е под егидата на МЗ, така че да изработим заедно интегрирана система от мерки", каза кардиологът.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Страшна е била катастрофата на пътя София - Варна! Има пострадал ...
Атанас Илков поиска главата на полицейски шеф
Срещу 5000 лева пуснаха шофьора, който прегази семейство пешеходц...
За една година цената на бензина падна
Верижна катастрофа на АМ "Тракия", има пострадали
Катастрофа с ТИР на магистрала "Тракия"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).