Казаха от какво месо правят колбасите и кои са единствените магазини с прясно свинско

Автор: ИА Фокус
Коментари (2)
08:41 / 24.02.2024
80253
По традиция най-консумираното у нас месо е свинското. След него българите нареждат пилешкото, рибата, телешкото и основно по празници - агнешкото месо. По-големият проблем обаче е, че преобладаваща част от най-използваните меса у нас са внос. Данни на Федерацията на месопреработвателите показват, че близо 60% от свинското и 80% от говеждото месо на пазара у нас не е родно производство. Каква е причината за това, как клиентите се ориентират в пазара между вносното и българското месо и намаляла ли е консумацията му?

Едва една трета от свинското месо в България е родно производство, това поне показва статистиката. По-голяма част от месото, което отива за колбаси, е вносно, а много малка част от българското, която може да достигне директно до потребителя и гарантирно е прясно, се намира единствено в магазините на производителите.

Малкото останали български свинеферми след африканската чума не успяват да откликнат на всички заявки на търговците.

"Около една трета от месото, което е на пазара, е продукт на български производители", сподели Георги Палишки - мениджър продажби в свинекомплекс.

Причините - слабо подпомагане на месодайното животновъдство и липса на стимули. Така на практика прясното българско месо, което е в малки количества, отива по магазините, а за преработка и колбаси се внасят тонове замразено месо.

"Русенецът се научи да търси българско месо. Смятам, че това важи не само за Русе като регион, а за цялата страна. За тази година сме заложили 50-55 хиляди животни, което е повече от 2023 година", обясни Палишки пред NOVA.

И докато свинефермите се възстановяват, то в другите сектори от животновъдството стопанства фалират, а стадата драстично намаляват.

"За последните пет имаме над 30 процента намаление на стадата. А за последните 30 години има хиляди проценти намаление, от 12 милиона и половина овце и кози в момента има 850 хиляди", разкри Диян Тодоров - съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация.

Новият подход - от фермата до трапезата, у нас така и не заработил. Затова животновъдите настояват да се въведе закон за търговия с храни от земеделското производство.

"Нека да има ясно регламентирана максимална надценка по веригата, за да не става така, че производителите да продават на загуба, а потребителите да купуват на много висока цена", призова Тодоров.

Независимо от цената, клиентите търсят българското производство и казват, че не лишават домакинствата си от месо.

"Предпочитам местните продукти на нашия пазар, а не внос, защото са пресни и по-качествени, така мисля", споделя Теодор.

Ваня пък обясни, че купува често телешко, риба един път в седмицата, но свинското предпочита най-вече.

За предстоящите пролетни празници животновъдите отсега са наясно, че отново ще ядем вносно агнешко. "Сметката е проста, когато имате 800 хил. овце да предположим, че ще имаме 700 хил. агнета. За Великден нямаме по едно агне за всяко едно семейство в страната, а за Гергьовден със сигурност нямаме", разкри Диян Тодоров.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Депутатите излязоха в нова почивка: Обсъждат как да гласуват на б...
Почина Румяна Чолакова
С подкрепата на ГЕРБ-СДС Киселова е на балотаж със Силви Кирилов,...
Атанас Зафиров: Оптимист съм, че до края на деня ще има избран пр...
Вижте кадри от мястото на АМ "Тракия", на което камион падна от м...
Пеевски: Няма да гласуваме на балотажа


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).