Киберекспертът Явор Колев обясни защо дори премиерът Денков се оказа жертва на измама

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
21:35 / 05.10.2023
1313
От известно време лица от телевизионния бизнес популярни лекари, а от вчера и министър - председателят Николай Денков предлагат различни продукти - лекарства, лечение, а в случая с премиера участие в инвестиционна схема. Това става с техните лица и с техния глас.

Всичко това, разбира се, е  манипулация, наричат я "deepfake", но тя може да доведе до големи беди за онези, които биха ѝ повярвали. Това каза пред NOVA Явор Колев, експерт по киберсигурност и противодействие на киберпрестъпността.

"Развитието на технологиите е от полза на обществото, но за съжаление, то се използва умело и от престъпниците. Мога да ви върна в 90-те години, когато нигерийските с лотарийните измами изпращаха писма - на хартиен носител, в плик, с марка. След това навлязоха и електронните пощи и с натискането на един бутон се изпращат стотици хиляди писма", заяви Явор Колев.

Преди сексуалните престъпници трябваше да обикалят по училищата и детските градини, а сега създават фалшиви профили в социални мрежи и игрови платформи и ловуват деца. Това каза още киберекспертът.

"Няма нищо чудно, че злонамерените използват изкуствения интелект с тази цел. Разбира се, за да направят едно престъпление достоверно и да улеснят своята работа", посочи Колев.

"Трябва да повишим дигиталната си култура, а също и законодателството си. Не казвам, че трябва да се криминализират всички зловредни действия в интернет, а че законите могат да се пипнат, да се дадат повече правомощия на агенциите, които се занимават с киберпрестъпност и да им се даде възможност да правят пълноценни проверки", съобщи той.

Относно как можем да се предпазим от измама в интернет пространството, Колев каза: "Не трябва да имаме доверие на всякакви сайтове. Трябва да търсим информация от различни източници, да я съпоставяме. Трябва да е ясно, че вълшебни лекарства за всичко няма, ако говорим за болести. Решения на всички наши проблеми, с един замах, няма. Трябва да бъдем не толкова доверчиви и особено да внимаваме с това, което ни бомбардира в интернет постоянно", заяви Колев.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Българка от плаж в Гърция: Потвърждавам новината за увеличението ...
Днес ви е било топло? По-добре вижте какво предстои от утре
Георги Георгиев към ПП-ДБ: Колеги, то няма управляващи, на кого щ...
Патриарх Даниил призова за преодоляване на разделението сред прав...
Джевдет Чакъров: Очаквайте хода на Ахмед Доган
Убийството в Слънчев бряг заради жена: Един само видя, че Цецо къ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).