Киселото мляко и сиренето ще изчезнат от пазара след влизането ни в Европейския съюз

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
18:44 / 25.11.2004
2167
Традиционни български продукти са застрашени да изчезнат от пазара след влизането на страната ни в Европейския съюз (ЕС), ако не се въведат национални стандарти за тяхното производство. Това каза днес председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Божидар Божинов пред участниците в конференцията "Безопасността на храните - европейската перспектива на България". Конференцията е организирана от Съюза по хранителна промишленост по повод Деня на хранителната промишленост. Като пример за застрашен от изчезване български продукт Божинов даде киселото мляко. Съвсем скоро няма да има традиционно българско кисело мляко, а ще има йогурт, за който има регистриран стандарт, но това не е българската рецепта, коментира председателят на БТПП. Съюзът по хранителна промишленост настоява не само за въвеждането на национални стандарти, но и за защита от страна на държавата чрез запазени марки на традиционни български хранителни продукти, каза пред БТА председателят на съюза Милчо Бошев. Той припомни огласеното наскоро предложение на Министерството на околната среда и водите за въвеждане на запазена марка за няколко вида минерални води, доказали се на пазара, като "Горна баня", "Хисар", Банкя". Според Милчо Бошев подобни запазени марки биха могли да бъдат въведени за суджука, луканката, пастърмата, овчето сирене. Той даде пример с Гърция, която е защитила сиренето "Фета". Повечето от големите фирми от хранително-вкусовата промишленост вече са въвели европейските системи за най-добри производствени практики, както и системи за управление на качеството, каза Милчо Бошев. Като примери той посочи фирмата за производство на колбаси "Тандем В" ООД, шоколадовата фабрика "Нестле"-София, заводите на "Кока-Кола" у нас. Бошев уточни, че фирмите от хранителната промишленост са над 20 000 и повечето от тях тепърва предстои да въведат европейските системи за най-добри производствени практики, и трудностите са основно финансови. Според директора на Националния център по хигиена, медицинска екология и хранене доц.Николай Ризов сегашното ни законодателство за производството на хранителните продукти и контрола върху тях като цяло не отговарят на новото европейско законодателство по отношение на храните, което ще влезе в сила от 1 януари 2005 година. Много сериозно е разминаването между българската и европейската система за контрол "от фермата до масата", каза доц.Ризов. По негово мнение ако промените не започнат още сега, има опасност част от българската хранителна промишленост да спре да работи след влизането на страната ни в ЕС. Информацията е на БНР.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Малко е нагла: Диона отиде на плаж в Дубай вместо да се яви в съд...
"Гранична полиция" получи 60 нови високопроходими автомобила
Димитър Главчев: Няма заплаха за България заради ситуацията в Бли...
Съдът освободи прокурорския син от Перник
Аферата с диригента: Установиха още далавери!
Важни промени и информация от МОН за матурите за 4, 7 и 10 клас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).