ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Киселото мляко и сиренето ще изчезнат от пазара след влизането ни в Европейския съюз | ||||||
| ||||||
Традиционни български продукти са застрашени да изчезнат от пазара след влизането на страната ни в Европейския съюз (ЕС), ако не се въведат национални стандарти за тяхното производство. Това каза днес председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Божидар Божинов пред участниците в конференцията "Безопасността на храните - европейската перспектива на България". Конференцията е организирана от Съюза по хранителна промишленост по повод Деня на хранителната промишленост. Като пример за застрашен от изчезване български продукт Божинов даде киселото мляко. Съвсем скоро няма да има традиционно българско кисело мляко, а ще има йогурт, за който има регистриран стандарт, но това не е българската рецепта, коментира председателят на БТПП. Съюзът по хранителна промишленост настоява не само за въвеждането на национални стандарти, но и за защита от страна на държавата чрез запазени марки на традиционни български хранителни продукти, каза пред БТА председателят на съюза Милчо Бошев. Той припомни огласеното наскоро предложение на Министерството на околната среда и водите за въвеждане на запазена марка за няколко вида минерални води, доказали се на пазара, като "Горна баня", "Хисар", Банкя". Според Милчо Бошев подобни запазени марки биха могли да бъдат въведени за суджука, луканката, пастърмата, овчето сирене. Той даде пример с Гърция, която е защитила сиренето "Фета". Повечето от големите фирми от хранително-вкусовата промишленост вече са въвели европейските системи за най-добри производствени практики, както и системи за управление на качеството, каза Милчо Бошев. Като примери той посочи фирмата за производство на колбаси "Тандем В" ООД, шоколадовата фабрика "Нестле"-София, заводите на "Кока-Кола" у нас. Бошев уточни, че фирмите от хранителната промишленост са над 20 000 и повечето от тях тепърва предстои да въведат европейските системи за най-добри производствени практики, и трудностите са основно финансови. Според директора на Националния център по хигиена, медицинска екология и хранене доц.Николай Ризов сегашното ни законодателство за производството на хранителните продукти и контрола върху тях като цяло не отговарят на новото европейско законодателство по отношение на храните, което ще влезе в сила от 1 януари 2005 година. Много сериозно е разминаването между българската и европейската система за контрол "от фермата до масата", каза доц.Ризов. По негово мнение ако промените не започнат още сега, има опасност част от българската хранителна промишленост да спре да работи след влизането на страната ни в ЕС. Информацията е на БНР. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Студен душ за клиентите на "УниКредит Булбанк"
22:07 / 18.11.2024
Гаджето на Беба, Велин проговори
15:32 / 18.11.2024
Продават заведение в Пловдив
19:47 / 18.11.2024
Познахте ли главната героиня от "Гунди – Легенда за любовта"
19:44 / 18.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета