ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Кметове обвиняват МТСП в неуважение към местната власт
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:22 / 04.01.2005Коментари (0)1436
Нова протестна декларация срещу орязването на програмата "От социални помощи към заетост" разпространи Асоциацията на родопските общини. Обявяванетоа на това решение в края на 2004г. постави общините пред невъзможността за адекватна реакция и в екстремална ситуация около зимното поддържане на общинската пътна мрежа и селищната инфраструктура.Това решение за нас е неуважение към местната враст и доказателство за липса на диалог с изпълнителната власт, се казва в декларацията. Кметовете приемат намаление на работните места до 20%, както и съкращавене на работния ден до 6 часа и предупреждават за готовност за "драстични реакции", ако решението на МТСП влезе в сила в сегашния си вид. Припомняме, че по данни на НСОРБ от 156 общини при заявени 46 хиляди работни места са одобрени 10 хиляди, т. е. намалението на бройките е 80 %. По данни на организацията 3 611 души от 21 общини от Родопите от началото на януари отново са безработни. Над 600 човека от Смолян, Чепеларе и Баните остават без работа от началото на тази година. От заявени за Смолян 500 бройки са одобрени едва 15. Бройката, която е отпусната от МТСП за момента на регионалното дружество по заетост, което обслужва трите общини е 3% за Смолян, за Баните - 60% и Чепеларе - 50%. "Бяхме убедени в качеството на проектите, които сме представили", коментира за управителят на регионалното дружество за заетост и структурно развитие Марияна Иванова, цитирана от Focus news. "Хората без алтернатива можеха да работят за средства и за получаване на право за пенсия. Те бяха ангажирани в осигуряване на хигиената и чистотата, поддържането и почистването на общински пътища, ремонти, охрана и др. По този начин те придобиваха трудови навици и се чувстваха обществено полезни", допълни Иванова. Само преди месец по време на посещението си в Смолян министър-председателят Симеон Сакскобургготски бе възхитен от чистотата на града, за което принос имаха точно тези хора.
В Пазарджик от заявени 600 бройки са одобрени 26, съобщават от НСОРБ.
Одобрените проекти по програмата на община Пловдив са 9 за 137 човека. 94 са одобрените проекти на Областната управа в Пловдив, съобщи зам.-областният управител Меглена Русинова. По тях ще бъдат разкрити 3600 места на територията на областта, най-много от които -300 - в Карловска община.
Кметовете директно обвиняват МТСП, че защитава корпоративни интереси, от една страна, и пренасочва средства от местната власт към чиновниците, каквито са областните управители, назначени от управляващата коалиция. "Без обяснения Социалното министерство е съкратило близо 80% от заетите по общинските проекти на програмата „От социални помощи към заетост". В същото време предложенията по същата програма на областните управители, назначени от НДСВ, ще се изпълняват почти без корекции. Това съобщи в първия работен ден на 2005 г. изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в България Гинка Чавдарова. Има изместване на правомощията от изборната местна власт към чиновниците, каквито са областните управители, заяви Гинка Чавдарова и посочи като пример и малките демонстрационни проекти, по-известни като „чешмичките". Извинявайте, но най-малкото не е логично, ако местната власт не отговаря за малките проекти, а националната - за националните обекти. Хората са избрали местната власт, за да решава местните проблеми, и когато този вид дейности на местната власт се вменяват на държавата, се нарушават правилата на самата демокрация, заяви Чавдарова. Тя не е съгласна и с пренасочване на средствата от общините към частни фирми, които да наемат безработни по програмата. „От социални помощи към заетост" ползва средства от бюджета, тоест парите на данъкоплатците, които ги дават на държавата да осигурява публични услуги, а не да стимулира частни лица," заяви Чавдарова, цитирана от в-к "Струма".
"Една проста сметка" показва, че националната програма “От социални помощи към осигуряване на заетост” е съкратена само с около 15% или 14 500 души в цялата страна не могат да продължат работата си по проектите в общините, твърдят от социалното министерство. Не е достоверна информацията на Националното сдружение на общините в Република България, които твърдят, че 40 000 души ще останат на улицата, че програмата ще бъде съкратена с 80%. Не са верни и други твърдения за драстични съкращения и промени по програмата. Истината е следната – 94 000 души са работили средногодишно по програмата през 2004 г. През 2005 г. те ще бъдат 70 000. Отделно от тях 18 000 души ще бъдат назначени в аварийни групи към общините, които ще ги подпомагат при зимни условия. Или простата сметка показва, че над 80 000 ще продължат да работят по програмата." От министерството отново припомнят, че е предвидена специална програма от 2 млн лв. за най-бедните общини, а още 16500 души ще имат възможност да се учат и стажуват. "Това е истинският път на един безработен да си намери постоянна работа," се казва в прессъобщение на МТСП. "И още нещо съвсем просто – кметовете сега няма да са най-големите работодатели", се казва още в съобщението. "В началото на програмата те искаха точно това – да не бъдат работодатели. Сега уволнените от кметовете хора ще бъдат назначени от други работодатели – неправителствени организации, частни фирми, училищни настоятелства, болници, социални заведение, областна управа и други. Съкратените от програмата хора имат възможността веднага, още от януари, да получават социални помощи, ако отговарят на критериите. За целта е необходимо да се запишат в бюрата по труда и с предимство ще възстановят правата си."
Министърът на труда и социалната политика Христина Христова в интервю за БНР отхвърли обвиненията, че министерството загърбва местната власт. Тя заяви, че не гледа на кметовете като на политически лица, но в същото време не ги вижда и като подходящи работодатели. Политически схватки инсинуации на гърба на хората нарече министърът протестът на кметовете срещу политиката на МТСП.
По покана на министър Христова утре в МТСП ще се проведе среща на представители на организациите на синдикатите и работодателите и на Националното сдружение на общините в Република България. На срещата ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с възникналото напрежение при стартирането на програмата “От социални помощи към осигуряване на заетост 2005”, съобщиха от МТСП.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: