ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Кое е по-изгодно: Да си приготвим зимнината сами или да купуваме готови консерви от магазина? | ||||||
| ||||||
"Шарената туршия - тази, която е с моркови, зеле, карфиол, лютеницата, печени чушки, още да говорим ли? По-скъпо ще е от миналата година, защото повече е внос. Затова и част от домакинствата се отказват да затварят буркани. Може би едно 30% е по-скъпо. Очакват хората, които ще правят зимнина очакват, че ще поевтинеят, но аз не изчаках. Няма и да правя. Досега съм правила, на тази година няма да правя. Всичко е толкова скъпо, че въобще нямам думи", казва Аврейска. На пазара в момента килограм зеле е 1,50 лв. По 2,50 лв са чушките и краставичките тип “корнишони“. Домати се търгува от 1,60 до 4 лева за килограм. "Тя консервата засега е най-евтина. От нея взимат повече. Тя предимно се прави в буркани. Сега в момента е 1,50, а беше 1 лв, 1,20 лв", обяснява Ивайнка Пейчинова, производител на зеленчуци. Иванка Пейчинова твърди, че стоката, която продава е собствено производство. Отглежда зеленчуците в село Куртово Конаре. Тази есен вдигнала цените, но минимално. "Торовете, отровите, семената също са скъпи. За това за нас, това което го продаваме мислим, че е на нивото", допълни тя. Търговците се оплакват, че в момента на пазара има огромен недостиг на българска продукция. Тази година производството било по-малко. "Карфиол, камби трудно се намират, червена капия. Пък карфиолът се случи така, че септември в жегите имаше карфиол много. Сега, когато започва търсенето прост се пообра. Няма", съобщава Илия Добрев, търговец. И от пазара към фабриката за консерви. Тук ни посрещат с твърдението, че родното производство на плодове е намаляло 6 пъти. За това сега фабриките за сладка, мармалади и конфитюри са принудени да внасят суровина от чужбина. "В България вече над 80% от плодовете се внасят от чужбина. За съжаление, при зеленчуците положението е почти същото, което нас ни прави зависими от външни фактори. Например плодове се внасят основно от Гърция, от Турция се внасят основно зеленчуци, от Македония също се внасят плодове и зеленчуци, от Сърбия", заяви Стойко Кировски, председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в България. Скок обаче в цената на консервите няма да има, обещава браншът, въпреки че поскъпването на бурканите е със 100%, а на капачките с 60. "Просто пазарът не може да го понесе. Иначе нашите разходи не са намалели, напротив. Ние увеличихме заплатите, цената на суровите много се увеличи, което означава, че още можем да увеличим цените, но не бива", допълни той. |
Още по темата: | общо новини по темата: 494 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/83 ] следващата страница |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Драстично отслабналият Геро се оказа нежелан от телевизиите
14:51 / 24.11.2024
Ралица Паскалева: Предател си!
21:59 / 25.11.2024
"УниКредит Булбанк" предупреди клиентите си
14:08 / 25.11.2024
Нов хитов турски сериал завладява ефира
15:59 / 24.11.2024
Обявиха 1000 долара награда за намирането й!
08:27 / 25.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета