ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Кое ще ни е най-изгодно за отоплението през зимата
© Blagoevgrad24.bg
Енергийната криза принуди много хора и то не само в България да търсят алтернатива на отоплението, което са ползвали до този момент. Така, например апартаменти, отоплявани до миналата зима на парно, преминават на климатици и конвекторни радиатори, а къщи с газови инсталации - на дърва за огрев или пелети.

Изчислението на хипотетичната ни сметка може да бъде лесно извършено чрез различни онлайн калкулатори. Те отчитат площта, височината и вида на жилището ни и дали е с топлоизолация или не. Така, в зависимост от предпочитания тип отопление можем лесно да изчислим, каква ще бъде хипотетично месечната ни сметка за отопление през зимата.

Ако вземем за пример средностатистически апартамент с площ от 70 кв. м с височина 2.5 м можем да изичислим, че oбемът на помещенията за отопление e 175 куб.м, а необходимата мощност за отопление е 8.57 kW месечно.

За подобен апартамент без топлоизолация разходът за отопление чрез термопомпа би бил най-евтин, а най-скъп - този на природен газ, сочат изчисленията. /таблица1/ Виж галерията

А каква би била месечната сметка за отопление на същото жилище, но ако имаше топлоизолация. Оказва се, че тази инвестиция стопява значителна част от сметката за парно (без програматор) - 110.54 лв. и 82.55 лв. месечно от сметката за ток, при отопление с климатик. Синьото гориво за радиаторите без програматор би било по-евтино с цели 24.5% или 131.04 лева. /таблица 2/ Виж галерията

А каква би била ситуацията в къща без изолация. Ще вземем за пример същата площ и височина, като при апартамента, за да бъдат данните лесно сравними. /таблица 3/ Виж галерията

Оказва се, че сметките за отопление с висок клас термопомпа с програматор в къща с изолация са най-ниски. В сравнение с тези в къща без изолация те излизат 31.71% по-ниски. А пелетите и природния газ излизат на еднаква цена в къщата с изолация. /таблица 4/ Виж галерията

Каква е ситуацията при дървата за огрев?

Според изчисленията при средни цени за тон дърва за огрев от 340 лева в имот с площ 70 кв.м и височина 2.5 м сметките биха били следните:

при ниска степен на изолираност - 393.00 лв. на месец;

при средна степен на изолираност - 360.25 на месец;

при висока степен на изолираност - 327.50 на месец.

Данните на сайта money.bg за цените на горивата и електрическата енергия са средни за страната и актуални към 1 октомври 2022 г. Днес положението не е по-различно, поне от гледна точка на вида отопление, което е по-евтино.

Получените данни са изчислени при средни температури и условия за страната и при зададена вътрешна температура на помещенията средно 23 ℃. Разходите на всяко домакинство са индивидуални и зависят от редица фактори като конкретен тип дограми и изолация, желана вътрешна температура на помещенията, конкретните метеорологични условия,клас и модел на използваните уреди др.

Получените данни са направени при използването на водно-отоплителна инсталация с радиатори. Изчислените данни за термопомпи са при средни данни за висок клас помпи. За климатици е използвана информация за среден клас инвенторни климатици.

Кам днешна дата е достатъчно да използвате: Енергиен калкулатор на Generix gas и калкулатор на Еurotherm.Така много точно ще изчислите кое ви е на сметка.


Още по темата: общо новини по темата: 1
30.09.2024 Сняг заваля близо до София






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
преди 3 ч. и 25 мин.
0
 
 
Изгубихте ме още с първото изречение "8,57 киловата месечно"
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: