Кои храни поскъпват и кои вървят нагоре - данните на експертите
Цените на плодовете и зеленчуците на едро се понижават, но поскъпват млечните храни, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Общо от началото на май индексът на тържищните цени е спаднал с повече от седем процент.
Най-явен през седмицата е спадът в цените на оранжерийните домати – с повече от 20 %, както и на краставиците – с 18,4 на сто. Поевтиняват още картофите, зелето и морковите, листните зеленчуци. Ябълките и черешите също са с по-ниска цена, но не и лимоните и ягодите, които поскъпват.
Повишение на цените се наблюдава при сиренето и кашкавала, маслото, както и при брашното и ориза. Пилешкото месо поскъпва.
Данните от Софийската стокова борса показват широк диапазон на цените, на които се търгуват зърнените култури. Брокери обръщат внимание, че колебанието в цените ще се запази, тъй като очакванията за скорошно разблокиране на украинското зърно от пристанищата не са оптимистични.