ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Кои са днешните будители?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:49 / 04.11.2012Коментари (0)3501
©
По силата на традицията в Деня на народните будители ние връщаме часовниците си с век и половина назад и произнасяме едни и същи думи като заклинания: "О, неразумни и юроде... стани, стани, юнак балкански, от сън дълбок се събуди... туй що вий, глупци, не знайте позор ли е или слава... Пред олтара на Отечеството."

От мрака на миналото се появяват светлите образи на Паисий и Чинтулов, Ботев и Вазов и сякаш ни поставят въпрос с повишена трудност: кои са съвременните народни будители, може ли да ги назовете по име?

Да се отговори на такъв въпрос никак не е лесно. Да не забравяме, че гениалният Ботев е бил в очите на някои свои съвременници хаймана, неговият съратник Стамболов - сатрап, а народният будител Никола Петков е убит като народен враг. Червените шамани в историческата наука понякога дават такива оценки, че в Борисовата градина първо се вдигна паметник на Георги Караславов, а далеч по-късно на Захарий Стоянов. "- Я не ми мъти главата - би възкликнала някоя съвременна хелуинска тиква, - историята въобще не ме интересува."

И все пак въпросът с повишена трудност си стои: кои са днешните народни будители? Лесно е да кажем: това са нашите министри, защото от ранни зори тичат по всички възможни телевизии, за да ни обяснят как трябва да живеем, като ни плашат и успокояват едновременно. По-добре е да направим анкета сред различни възрастови слоеве.

Най-напред попитахме пенсионерите на протест пред храма "Св. Александър Невски" кой според тях е народен будител. "То се знае - Велизар Енчев - отвърнаха мнозина. - Въпреки че оредяваме от ден на ден, той ни призова на протест и ние денно време протестираме, а нощно пишем лозунги." После се обърнахме със същия въпрос към средното поколение на площад "Славейков".

"Народен будител е Волен Сидеров - отговориха запитаните. - Той пръв се сети да иницира подписка за забрана на Ислямски институт в София." Отскочихме и до Софийския университет, където скоро се опитаха да направят конференция за една народно будителка, която ни била отворила към света, и то в годините на Желязната завеса.

Попитахме студентите, които не се интересуват от политика, кой е в днешни дни народен будител. Те отговориха: рапърът Мишо Шамара. Той единствен посмя да се изгаври с националния ни флаг, и то така, че на Борисов и Станишев им се разтрепериха гащите.

И в трите възрастови групи обаче имаше хора, за които народен будител е Юлиян Вучков. Обобщеният отговор звучеше така: "Като го чуя, след това две нощи не мога да спя." Вучков често громи със силни думи политиците, но президентът Георги Първанов каза, че това го забавлява. А защо не го притеснява, той сам си знае, нали е историк.

За мен лично народен будител от по-ново време е писателят Георги Марков. Има и други неколцина съвременни писатели, които бих причислил с чисто сърце към будителите, но Георги Марков заплати с живота си заради своите "Задочни репортажи".

Ето една книга, която отвори очите на мнозина и която комунистическият режим не можа да прости. И вместо да бъде изучаван в училищата, Марков е оплюван от жълти пера или като сътрудник на българските тайни служби, или на английските.

След като е премълчаван, низвергнат и оплют, задължително е след още двайсет години да влезе в учебниците като народен будител.

Източник: Стършел







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
Пловдив отбелязва Деня на Независимостта
Крал Чарлз е болен от рак
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: