ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Колко пари на месец изкарва един брокер на недвижими имоти?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:02 / 31.05.2024Коментари (1)40792
©
Брокер на недвижими имоти е една от най-одумваните професии днешно време. Съществуват редица митове и легенди за тях, като 90% са в негативна конотация. Две от най-често срещаните фрази по адрес на брокерите и то при възходящ имотен пазар са: "не се наядохте“ и "само надувате балона“. Kоментар по темата прави Александър Гергов, управляващ партньор в една от големите агенции за недвижими имоти в България:

Един средностатистически брокер с поне 3 години опит в София би следвало да прави около 25 имотни сделки на годишна база. Това прави по 2 сделки на месец. Нека вземем средна стойност на една имотна сделка за столицата от €150 000, като стандартно в бранша комисионната е 3% без ДДС. Тук е нужно да се отвори скоба и да се сподели, че всъщност голяма част от клиентите на един брокер са препоръчани и често брокерите им правят отстъпка от 0.5%, което понижава тяхната комисионна.

Но все пак нека вземем 3% комисионна, това прави средно по €4500 от сделка. Тоест един брокер би следвало да генерира около €9000 месечен оборот. Естествено, оборотът не е чистата сума, която получава. В повечето агенции брокерите взимат 30-50% от оборота, тоест €2700-€4500 на месец. Тъй като агенции не поемат осигуровки и данъци, то брокерите следва да ги платят и така нетната сума, която се получава накрая, е €1900-€3500. Съпоставено със средната нетна работна заплата в София от €1300, то изглежда брокерите могат да заработват до няколко пъти повече.

Дотук говорихме за опитните брокери, които вероятно са 35% от общия брой. Естествено, има брокери звезди (1%), които на месец реализират по 10+ сделки или €45 000+. Те, дали са се “наяли"…? Със сигурност, но всеки топ експерт в своята област генерира в пъти приходи над средното!

От друга страна, в бизнеса с имоти има голямо текучество, около 50% от брокерите на пазара днес имат под 3 години опит. Това означава, че тези хора все още нямат богата мрежа от контакти, която да им генерира бизнес и те реализират средно около 1 сделка на месец. Има и една последна група брокери – на свободна практика, които често не плащат данъци, нямат офис, работят и нещо друго и т.н. Те или са сравнително добри професионалисти, или хора, които гледат как да се възползват от ситуацията на пазара и контактите си. При всички положения е хубаво да се има едно наум с тях, особено ако не са препоръчани.

В заключение по този въпрос, доколко е справедливо възнаграждението на брокерите. С оглед на това, че не са на твърда заплата, а са на процент от изработеното, тоест рискът при тях е по-голям, затова е нормално да получават и по-голямо възнаграждение за извършената работа. Естествено, при начинаещите брокери възнаграждението е далеч от средностатистическото, като често е по-ниско от средната работна заплата.

А доколко има стойност от услугата, зависи изцяло от компетенциите на брокера и сложността на конкретната сделка. Последният случай в нашата агенция е на клиент, който капарира имот за €210 000 с документи, които на пръв поглед изглеждат легитимни. В последствие се открива възможен казус и клиента решава, че е по-благоразумно да се откаже от имота, като нашият брокер успява успешно да изиска капарото на клиента от брокера на продавача.“ 

Относно мита, че "брокерите надуват имотния балон“. Важно е да се отбележи, че всеки собственик сам решава каква ще е цената на имота му и доколко да се съобрази с експертизата на брокера си. Очевидно е, че в период на инфлация и подем на пазара, повечето от собствениците се изкушават да надценяват имота си, въпреки съветите на брокерите. Вторият аргумент, че брокерите трудно биха повлияли на пазара е, че едва 32% от покупко-продажбите се случват с тях, тоест твърде малко, за да окажат силно влияние.

В крайна сметка, всяка монета си има двете страни, така е и при брокерите на имоти. Един месец могат да изкарат €5 000, а следващият само €300 с отдаване на жилище под наем. Всичко в живота се балансира. Ако насреща имате професионалист, който ще обезпечи сделката и ще договори добри условия, то тези 3% могат да се възвърнат още при сключването на самата сделка" допълва още Гергов.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 31.05.2024 г.
0
 
 
Тоя освен че потвърди думите ни друго не каза :Д
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
Концесия на стадион "Локомотив"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Как ще оцените началото на мандата на новия кмет Димитров?
Слаб (2)
Среден (3)
Добър (4)
Много добър (5)
Отличен (6)
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: