ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Колко по-скъпо ще ни струва трапезата за празниците? | ||||||
| ||||||
За Цеца Белорешка държи на Бъдни вечер задължително да сложи вкусни постни сарми. "Плънката ми за сармите е следната - една чашка ориз, червен лук, малко праз лук, люти чушки, който обича, червен пипер и морков. Смесва се и се свиват сармичките", обяснява тя. Има обаче и тайна съставка – зелев сок. Той е важен, за да станат сармите хем крехки, хем по-вкусни. "Редят се в гювеча и слагам от зелевия сок, за да са малко кисели", казва Цеца. Може да не е за вярване, но зелевият сок е газиран. И това обаче се прави с майсторлък. "В подаръчните торбички слагам ориз по 2 торбички, после в бидона и водата става като газирана. Конкуренция е на шампанското. Слагам и ябълки, за да е ароматно", разкрива още жената. Проста сметка обаче показва, че едно от основните блюда за Бъдни вечер може да се окаже доста скъпо. Килограм кисела зелка на пазара струва 2.50, а в търговската мрежа малка зелка със зелев сок в 5-литрова кофичка на промоция е 10 лева. А върху масата на Цеца буквално се е изсипал рогът на изобилието. И човек неминуемо си задава въпроса забогатяха ли пенсионерите в Северозапада или познават пазара в детайли така, че да надмогнат цените? "Аз много, много не ходя по пазарите, защото не мога да се придвижвам и затова си отглеждам ябълките в градината. Имам 4-5 различни сортове", добавя Цеца. Има две огромни щайги, за които пенсионерката няма да плаща 1,50 лева за килограм. При цени на сухите чушки между 0,60 и 0,70 лева, Цеца си има наниз домашни. С труд си е спестила купуването на килограм боб на цени между 3,50 и 6 лева. Затова няма проблем да сготви традиционните 9, че и 11 постни ястия за Бъдни вечер. "Туршията аз съм си я правила, зеленият боб аз съм си го произвела и си го консервирам. Градинката ми не е много голяма. Аз съм пенсионер-инвалид, но в градината си посаждам всичко – домати, чушки, краставички, зелен боб", посочва още Цеца. Въпреки, че това изобилие не е купено от магазина, тя не изхвърля храната, която традиционно остава след Бъдни вечер. Ползва я за гарнитура на месото или я прибира във фризера. "Всичко се съхранява. Няма начин сега на тия времена да се изхвърля храна. Хем е скъпо, хем не си заслужава да готвя пак втори, трети път", казва още тя пред NOVA. А на Бъдни вечер освен традиционната трапеза, най- важното нещо все пак е това, което си пожелаваме. "Здраве, работа, мир, спокойствие най-вече", добавя Цеца. |
Още по темата: | общо новини по темата: 184 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/31 ] следващата страница |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Любимката на Милко Калайджиев днес стана на 41, започнала работа на 13
20:15 / 22.12.2024
Почина eдна истинска легенда
22:15 / 22.12.2024
Отмениха влакове от и за Пловдив
09:28 / 23.12.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета