ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Колко ще ни струва Великден тази година?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:04 / 18.04.2014Коментари (0)3155
© Plovdiv24.bg
Когато става дума за празници, българинът не се скъпи. Може да спестява дни наред, само и само да нареди богата празнична трапеза. Тази година от Министерство на земеделието и храните и от различни браншови организации многократно увериха, че няма да има поскъпване на основните стоки преди Великден. Така ли е наистина и колко би излязло на едно домакинство честването на най-светлия християнски празник?

Като цяло институциите се оказаха прави. Според данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища някои продукти дори се продават на 7-8% по-ниски цени в сравнение с 2013. Разбира се, много зависи откъде точно пазарувате.

Най-търсените яйца (размер L) например вървят на цени от 19 до 23 ст. за яйце. В някои вериги обаче достигат и до 35 ст. Предлагат се и кори с по 30 яйца за цени от 4,49 до 4,99 лв., но имайте предвид, че често колкото по-ниска е цената, толкова по-ниско е качеството.

При цените на козунаците има по-големи разлики. Обикновен козунак без пълнеж може да се намери за 2 - 2,50 лв. Същият грамаж, но с пълнеж от стафиди, локум и т.н се оскъпява с левче. Популярните в последните години италиански козунаци вървят около 5-6 лв. В някои пекарни се предлагат домашни козунаци, чиито цени обаче са между 9 и 12 лв. Много български домакинства обаче все още предпочитат сами да приготвят обредния хляб, което им излиза малко по-евтино, а пък и така няма съмнение за качеството.

Традиционно на великденската трапеза присъства и агнешкото месо. Тази година килограмът му в магазина върви около 12-15 лв, което е с около лев по-евтино от 2013. Ако обаче имате възможност да си купите месото направо от фермер, непременно изберете този вариант - ще ви излезе близо 2 пъти по-евтино. Цяло агне пък се продава за към 100 лв., но малцина могат да си го позволят.

Въпросът за качеството на месото в българските вериги е спорен, тъй като то често е замразено. Как да разпознаем наистина хубавото месо?

На първо място, разбира се, то не бива да има неприятна миризма и да лепне. Не купувайте и месо, чиито цвят ви се вижда странен. За да удължат срока на трайност, някои търговци използват различни трикове като препакетиране или използване на химични добавки. Месото най-често просто се измива, за да добие по-хубав вид и да се притъпи неприятната миризма.

Прясното месо има специфични особености - върху повърхността му има съвсем леко засъхнала коричка с бледорозов цвят. Когато натиснете с пръст прясното месо, дупката от натиска бързо изчезва и месото връща първоначалната си форма. Ако дупката не изчезне, значи то е било замразявано. При допир с прясното месо дланта остава суха.

Там, където месото е разрязано, не залепва за ръцете. Месо, което при рязането отделя сок, или току-що е било размразено, или просто не е прясно.

Мазнината на прясното месо е мека, с еднороден кремав цвят, който може да варира до червеникаво-бял. Жълтата мазнина е сигурен знак, че месото не е прясно.

Прясното месо се отличава и по това, че мускулите и сухожилията плътно са прилепнали към костта.

А какви са вашите наблюдения - има ли поскъпване на основните "великденски"продукти във вашето населено място?

Източник: Актуално



Още по темата: общо новини по темата: 100
30.04.2014 »
27.04.2014 »
24.04.2014 »
22.04.2014 »
22.04.2014 »
22.04.2014 »
предишна страница [ 1/17 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Риск от чума по дребните преживни животни
51-ото Народно събрание
Бул. "Васил Априлов" минава под Централна гара
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: