Корупционният индекс на България се е покачил с две десети

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:58 / 21.10.2004
1240
Корупцията в Ирландия, Полша и Чехия се е увеличила през последните осем години, се посочва в ново проучване на организацията "Трансперънси интернешънъл", цитирано от в-к "Файненшъл таймс", съобщи БТА. Нивото на корупция сред политици и държавни представители се е увеличило между 1996 и 2004 г. в Аржентина, Еквадор и Зимбабве.
Според доклада има значително намаляване на корупцията за същия период в България, Испания, Мексико, Колумбия, Хонконг и Естония. "Тези страни очевидно са направили значителни положителни промени през последните години", посочва авторът на проучването Йохан Ламсдорф.
В проучването за тази година, разпространено днес в Лондон, се посочва, че България е на 54-то място с индекс на корупция 4,1 от общо 146 страни. За сравнение - миналата година страната ни също беше на 54-то място, но индексът на корупция беше по-нисък - 3,9. Индексът на корупция се изчислява по скала от 0 (най-високо ниво) до 10 (най-ниско ниво на корупция). В доклада на "Трансперънси интернешънъл" държавите са класирани от най-малко корумпирани до най-корумпирани, които заемат последните места в списъка. Тази година на първите две места в списъка са подреждат Финландия, Нова Зеландия (с индекси 9,7 и 9,6), а Дания и Исландия заемат заедно третото място (с индекс 9,5). Като най-корумпирани са определени Ямайка, Габон и Беларус.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Задържаха двама от най-известните автокрадци у нас
Гаранцията само на хартия, отказват ремонт на техника
Акция в имоти на депутата Джейхан Ибрямов
Тежка катастрофа с джип на "Гранична полиция", двама полицаи са р...
Малко е нагла: Диона отиде на плаж в Дубай вместо да се яви в съд...
"Гранична полиция" получи 60 нови високопроходими автомобила


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).