ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Коварен вирус върлува из страната
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:01 / 29.10.2012Коментари (1)8753
© Plovdiv24.bg
Коварен вирус, който удря под кръста, върлува из страната. Заразата докарва диария, цистит и уврежда бъбреците, ако не се лекува навреме. Наподобява досущ грип и без приемане на лекарства отшумява трудно, увреждайки сериозно здравето, алармираха общопрактикуващи лекари.

Проявата на болестта, която се причинява от риновирус, започва с хрема и леки втрисания, които отшумяват за часове, обясни специалистът от столична поликлиника д-р Ваня Иванова. Ден след заразяването очите се зачервяват, клепачите парят, сутрин са залепнали от гурели.

Тъй като инфекцията протича без висока температура, много хора я подценяват, като не търсят медицинска помощ и се надяват на самолечение. Резултатът е остър цистит и болки в бъбреците, поясни д-р Иванова и добави, че при някои пациенти се появява и суха кашлица.

Бум на заболели от грипа менте има в цялата страна, показа репортерска проверка. Риновирусът, който ни мъчи в момента, не е така агресивен, както зимните си събратя от тип А, които са основните виновници за разпространението на грипни епидемии, отбеляза общопрактикуващата лекарка. Ако човек стои на топло в леглото два-три дни, взима съгряващи прахчета и ударни дози витамин С, се разминава от усложнения, поясни докторката.

През последната седмица опашки от болни има пред лекарските кабинети в цялата страна. Според данните на Националния център по заразни и паразитни болести броят на заболели от грип и вирусни инфекции се е увеличил чувствително. Най-много са заболелите в София и Стара Загора, където всеки ден през лекарските кабинети минават десетки с това заболяване.

Поставянето на противогрипна ваксина не предпазва от вируса, който върлува в момента. Тя е разработена само за щамовете, които ще ни разболяват тази зима, като пикът на грипната вълна се чака през януари. Освен това, за да си я постави, човек трябва да е напълно здрав, за да може организмът му да си изгради имунитет, обясни националният консултант по грип и остри вирусни инфекции проф. Мира Кожухарова. 

Ваксината се препоръчва на всички и най-вече на хората над 65 г., защото са с отслабнала имунна защита, а също и на пациентите с тежки хронични заболявания и упражняващите професии, които ги излагат на общуване с много хора, като контрольори в градския транспорт например, каза още проф. Кожухарова. Тя припомни, че тази есен и зима се очаква у нас да върлува грип с щамовете "Виктория", "Калифорния" и "Уисконсин".


Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 30.10.2012 г.
0
 
 
новият вирус придружен ли е с повръщане и виене на свят
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Велосипедист е открит мъртъв в необезопасена шахта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: